Mircea Cărtărescu este nominalizat la Dublin și premiat la Torino

Mircea Cărtărescu este nominalizat la Dublin și premiat la Torino
  • Traducerea romanului lui Mircea Cărtărescu este pe lista scurtă a premiului irlandez.
  • „Solenoid” este tradus în engleză de Sean Cotter și se numără printre cele 6 de titluri nominalizate.
  • Primarul orașului Dublin va anunța câștigătorul pentru 2024 pe 23 mai.
  • Mircea Cărtărescu va primi în luna mai și premiul Mondello la Torino, la cea de-a 50-a ediție a trofeelor.
În primul rând, este o ocazie să ne amintim că poveștile creează punți între lumi. Romanul lui Mircea Cărtărescu este tradus în engleză de Sean Cotter. Cartea vine cu o combinație fascinantă de autobiografie și istorie personală și fantezie pe fundalul anilor 70-80 din România. În sfârșit, nominalizările sunt făcute de 80 de biblioteci din 35 de țări din lume. Ceilalți cinci nominalizați, alături de Mircea Cărtărescu, sunt americanul Jonathan Escoffery, canadianca Suzette Mayr, australianca Alexis Wright și irlandezii Sebastian Barry și Emma Donoghue. Câștigătorul o să ți-l comunice primarul orașului Dublin, pe 23 mai. Până acum, romanul lui Mircea Cărtărescu a primit și distincția LA Times pentru ficțiune. În 2018, la trei ani după ce apăruse ediția românească a romanului, scriitorul ridica premiul Thomas Mann, în Germania. Cel mai inedit este faptul că imaginea de pe coperta traducerii în engleză a apărut pe contul de instagram care o asociază pe cântăreața Taylor Swift cu cărți.

Un premiu cu tradiție

În acest moment, este greu să conteste cineva faptul că Mircea Cărtărescu este scriitorul român care adună cele mai importante distincții internaționale pentru cărțile sale. De data aceasta, premiul irlandez, în valoare de 100.000 de euro este împărțit între traducător și autor. Distincția este sponsorizată în 2024 exclusiv de Consiliul Municipal din Dublin, capitala irlandeză fiind pe lista orașelor literaturii la UNESCO. Ultimele cinci cărți premiate la Dublin au fost scrise de autoare. Între acestea se află și ”Milkman”, de Anna Burns, premiată cu Booker. Distincția internațională a ajuns în primită în 2023 la bulgarul Gheorghi Gospodinov.

Mircea Cărtărescu ia premiul Mondello la Torino

Scriitorul român a aflat în aceeași săptămână că este laureatul Premiului Internațional Mondello 2024, acordat la Târgul Internațional de Carte de la Torino, în luna mai. ”Am decis să acord Premiul Internațional Mondello lui Mircea Cărtărescu pentru modul în care, prin lucrările sale, a reînnoit codurile romanului contemporan, transformându-l din nou într-o prezenţă magnifică a viitorului”. Este afirmația lui Nicola Lagioia, directorul manifestării. Printre câștigătorii din anii trecuți ai distincției acordate în Italia se numără Milan Kundera, Don DeLillo, Doris Lessing, Julian Barnes, Annie Ernaux sau Herta Muller.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook