Vaccinarea anti-Covid nu este suficientă pentru a pune capăt pandemiei, spun cercetătorii. Trebuie aplicate toate măsurile de prevenție

Vaccinarea anti-Covid nu este suficientă pentru a pune capăt pandemiei, spun cercetătorii. Trebuie aplicate toate măsurile de prevenție

Cifrele epidemice sunt în creștere în toată Europa și nu doar în rândul vârstnicilor, care au fost vaccinați primii. Toate categoriile de vârstă sunt afectate. Țări precum Danemarca, Germania sau Regatul Unit înregistrează creșteri exponențiale ale numărului de noi cazuri Covid, în ultima lună.

Niciuna dintre măsurile de sănătate nu este suficientă, dacă este singura aplicată.

Țările menționate sunt totuși primele în clasamentul vaccinării, cu rate care depășesc 70% din populația eligibilă. S-a observat că în fața variantei Delta extrem de transmisibile, vaccinarea nu este suficientă pentru a bloca focarele, dacă nu sunt aplicate și alte măsuri.

Danemarca, cu 85% dintre adulți vaccinați, este cel mai bun exemplu, recunoaște profesorul de sănătate publică Philippe Amouyel, din Franta: „Pe 10 septembrie, Danemarca a decis să elimine complet permisul de sănătate, iar în săptămânile care au urmat s-a observat o creștere extrem de rapidă a contaminării.”

Un mix de măsuri

Niciuna dintre măsuri nu este suficientă dacă e luată singură: masca poate fi purtată greșit, vaccinul este ineficient pentru unele persoane, certificatul de sănătate poate fi aplicat în mod eronat. Doar un mix al măsurilor face posibil controlul epidemiei și protejarea spitalelor împotriva supraaglomerării, explică imunologul Eric Billy: „Trebuie să trecem de la faza epidemică acută la cea cronică, adică prin așa-numita zonă gri, în care vor exista cazuri, vor fi focare, dar sperăm că oamenii vor fi vaccinați și nu vor dezvolta forme grave. Nu cred că vom reuși să obținem o imunitate sterilizantă la acel nivel.”

Niciun virus nu a dispărut complet de pe fața Pământului, spun oamenii de știință. Dar unii cred că, până în vara lui 2022, SARS-Cov-2 va fi înfectat deja prea mulți oameni încât să mai fim în faza pandemică. Cu excepția cazului în care, în cel mai grav scenariu, virusul reușește să sufere mutații în așa fel încât vom fi nevoiți s-o luăm de la capăt.

Sursa: Radio Classique

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook