Una din patru forme severe de Covid este legată de o anomalie genetică sau imunologică, spun cercetătorii

Una din patru forme severe de Covid este legată de o anomalie genetică sau imunologică, spun cercetătorii

Formele severe de Covid-19 ar putea fi legate de o anomalie genetică sau imunologică, arată două studii publicate în revista Science Immunology. În primul studiu, cercetătorii au pornit de la observația că cele mai grave forme ale bolii au afectat în principal bărbații. Prin urmare, au analizat diferența genetică dintre bărbați și femei: prezența unui singur cromozom X în primul caz, doi în cel din urmă. Apoi au secvențiat codul genetic al cromozomului X la pacienții care au dezvoltat o formă severă de Covid.

Ei au comparat secvențierile cu cele ale bărbaților care aveau forme asimptomatice sau ușoare de Covid. Au descoperit o pierdere de funcție a unei gene, la unii pacienți. Respectiva genă joacă un rol cheie în producerea interferonului de tip 1, o proteină produsă de sistemul imunitar care împiedică replicarea virusului în organism. Anomalia genetică explică 1,3% din formele severe, potrivit cercetătorilor.

Virusul pătrunde în organism „fără a întâmpina rezistență”

Al doilea studiu arată că 15-20% dintre formele severe de Covid sunt cauzate de prezența în sânge a unor anticorpi care vizează interferonul de tip 1 și îl împiedică să acționeze. Coronavirusul responsabil pentru Covid, Sars-CoV-2, „intră astfel în celule fără a întâmpina rezistență și se reproduce într-un mod necontrolat”, explică cercetătorii.

Oamenii de știință au descoperit că acești anticorpi apar foarte rar în cazul celor sub 65 de ani (0,2 până la 0,5%), apoi cresc exponențial, odată cu vârsta, ajungând la 4% pentru cei între 70 și 79 de ani și 7% între 80 și 85 de ani. „Cauzele și mecanismele creșterii rămân a fi elucidate, dar astfel se explică parțial de ce vârsta este un factor de risc major în dezvoltarea formelor severe de Covid-19.”

Sursa: FranceTV Info

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook