UK| Un laborator de testare Covid vinde tampoane nazale care conțin ADN-ul clienților, protejat de politica de confidențialitate prea complexă pentru a fi citită

UK| Un laborator de testare Covid vinde tampoane nazale care conțin ADN-ul clienților, protejat de politica de confidențialitate prea complexă pentru a fi citită

O companie care efectuează teste Covid-19 intenționează să vândă tampoane nazale care conțin ADN-ul clienților, determinând o investigație din partea organului de supraveghere a confidențialității datelor din Marea Britanie. Cignpost Diagnostics, furnizor aprobat de guvernul britanic care comercializează teste Covid sub numele de Express Test, a declarat că va analiza mostre pentru a vinde informațiile către terți, arată documente ale companiei.

Cignpost Diagnostics susține că va folosi datele medicale și pentru „a afla mai multe despre sănătatea umană” și pentru a dezvolta noi medicamente și produse, scrie Sunday Times.

Consimțământ explicit informat

Clienților care rezervă teste prin intermediul site-ului Express Test nu li s-a spus în mod clar că datele lor vor fi folosite în alte scopuri în afară de testarea Covid-19. În schimb, li s-a cerut să bifeze o căsuță prin care sunt de acord cu o politică de confidențialitate de 4.876 de cuvinte, care face trimitere la un alt document care descrie „programul său de cercetare”.

De obicei, analiza informațiilor medicale sensibile poate fi efectuată numai cu consimțământul informat explicit.

Laboratorul de diagnostic Cignpost, care are 71 de locații de acces în Marea Britanie, a livrat aproximativ trei milioane de teste începâend din iunie anul trecut.

Compania percepe între 35 și 120 de lire sterline pentru un test PCR și estimările arată că a generat zeci de milioane de lire sterline numai din taxele de testare.

„Fișa cu informații despre programul de cercetare”, actualizată ultima dată pe 21 octombrie, spune că Cignpost păstrează inclusiv „probele biologice” și „ADN-ul obținut din astfel de probe”, precum și „informații genetice derivate din procesarea probei de ADN folosind diverse tehnologii, cum ar fi genotiparea și secvențierea genomului întreg sau parțial”.

Date contracost

Politica de confidențialitate mai spune că Cignpost poate împărtăși mostrele de ADN ale clienților și alte informații personale „colaboratorilor” cu care lucrează în mod independent, inclusiv universități și companii private, și că „poate primi compensații” în schimb.

Nu este clar câte mostre au fost stocate de Cignpost sau dacă au fost vândute sau utilizate pentru vreo cercetare până acum, dar politica spune că datele tuturor celor care furnizează un tampon sunt păstrate pe o perioadă nedeterminată.

Săptămâna trecută, Cignpost a eliminat referințele la programul său de cercetare din politica de confidențialitate, după ce dovezile activităților sale au fost transmise Biroului Comisariatului pentru Informații (ICO) și Autorității pentru țesuturi umane.

Ca răspuns la afirmațiile din Sunday Times, Cignpost spune că „se află în deplină conformitate cu toate legile legate de confidențialitatea datelor”, adăugând: „Am investit semnificativ în sisteme și procese robuste pentru a ne asigura că ne protejăm clienții. Acest lucru este esențial pentru organizația noastră.”

Sursa: The Telegraph

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook