UE| Producătorii de vaccinuri au obligația de a despăgubi pacienții afectați de efectele adverse ale serurilor anti-Covid

UE| Producătorii de vaccinuri au obligația de a despăgubi pacienții afectați de efectele adverse ale serurilor anti-Covid

Răspunderea juridică a companiilor farmaceutice în legătură cu efectele secundare ale vaccinurilor anti-Covid este limitată, deoarece multe state au ales să își asume riscul. Laboratoarele sunt, de asemenea, protejate de autorizațiile date de agențiile de medicamente și de instrucțiunile de utilizare, care enumeră efectele secundare.

Statele Unite și Marea Britanie și-au asumat responsabilitatea legală prin contractele cu companiile farmaceutice, pentru a favoriza viteza de dezvoltare a serurilor.

Intenția de a face rău

Un text de lege american autorizează autoritățile sanitare să „limiteze răspunderea legală pentru daunele legate de administrarea medicamentelor sau îngrijirea necesară în timpul „unei urgențe de sănătate publică”. Text limitează, de asemenea, răspunderea individuală a directorilor farmaceutici, singura excepție fiind „moartea sau vătămarea corporală gravă” cauzată de intenția de a face rău, caz dificil de dovedit.

În Marea Britanie, guvernul britanic a optat pentru viteză și a inclus vaccinurile împotriva Covid-19 într-un program guvernamental de compensare a posibilelor consecințe nocive. Compensația poate ajunge până la 120.000 de lire sterline (138.350 de euro).

Alegerea europenilor

În Uniunea Europeană, situația este ușor diferită, deoarece contractele negociate cu Bruxellesul menționează responsabilitatea legală pe care companiile farmaceutice o au. Însă, „în anumite circumstanțe specifice, companiile pot cere statelor membre să compenseze daunele”, subliniază Stefan de Keersmaeker, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene. În caz de dezacord, este de competența instanțelor să decidă cine va trebui să plătească.

„Marea Britanie a făcut alegeri politice pe care și noi am fi putut să le facem. Prima a fost să nu aștepte autorizarea Agenției Europeane a Medicamentului (EMA) pentru a autoriza vaccinurile anti-Covid, a argumentat europarlamentarul Pascal Canfin. „Toate statele membre ar fi putut face la fel, dar niciunul nu a ales să o facă. De ce ? Pentru că avem reguli în vigoare, așteptăm sfaturile științifice”.

Contractele negociate cu Bruxelles transferă responsabilitatea juridică laboratoarelor 

Stefan de Keersmaecker insistă asupra faptului că este respectat dreptul pacienților de a da în judecată un laborator și că, dacă se constată că o companie farmaceutică este „responsabilă, va trebui să despăgubească cetățeanul”.

Sursa: Sud Ouest

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook