„Trump este doar un simptom al unei crize mai profunde”, crede fostul ambasador francez la Washington

„Trump este doar un simptom al unei crize mai profunde”, crede fostul ambasador francez la Washington

Fostul ambasador francez la Washington, Gérard ARAUD, care refuză să dramatizeze excesiv evenimentele de la Capitoliu, reamintește că neliniștea claselor muncitoare americane nu va fi calmată de plecarea lui Trump. Este probabil ca societatea americană să experimenteze din nou tensiuni politice, a spus el într-un interviu realizat de Le Figaro.

Invazia de la Capitoliu a fost o lovitură de stat?

Gérard ARAUD: Nu putem spune că este o revoluție! Au fost câteva mii care au demonstrat – pentru că Trump le-a cerut – și au reușit să intre în clădirea Capitoluilui, spre surprinderea lor. Odată ajunși, nu au făcut nimic pentru că nu aveau un program sau un lider. Ceea ce s-a întâmplat trebuie văzut ca un imens eșec al securității SUA. Într-un fel, este un eveniment destul de ridicol. Au ieșit fără să provoace probleme.

Bilanțul este totuși însemnat, cu 4 morți… Poartă Trump o oarecare responsabilitate?

Poliția americană este brutală. Forțele de ordine ucid aproximativ o mie de persoane pe an! În ceea ce privește responsabilitatea lui Trump, evenimentele de aseară sunt rezumatul celor patru ani de mandat. O masă de oameni simpli care sunt revoltati și care au găsit o încarnare politică în persoana lui Donald Trump. I-a entuziasmat timp de patru ani și a turnat gaz pe focul mâniei lor. Evenimentele de ieri sunt un rezultat logic al celor patru ani de mandat. SUA are un președinte care este liderul rebelilor americani.

Geniul lui Trump – a înțeles în 2016 că există unele nemultumiri, pe care nimeni nu le-a văzut

Este această rebeliune provocată de Trump sau precedă venirea lui la putere? Va continua și după plecarea lui?

Chiar dacă ocupă mult spațiu media, Trump este doar un simptom al unei crize mai profunde. Geniul său i-a permis să înțeleagă în 2016 existența unui rău american pe care nimeni nu l-a văzut venind, deoarece rezultatele macroeconomice de la sfârșitul mandatului lui Obama au fost bune. A vorbit cu cei uitați, iar geniul său a reușit să fie în continuare vocea lor în timpul mandatului său fără a fi preluat de republicanii „clasici” care credeau că îl pot manipula. Această rebeliune este încă aici și va rămâne. Există o treime dintre americani care cred că le-au fost furate alegerile. Aceasta este continuarea unui război civil american pe care îl cunoaștem de patru ani.

Care sunt cauzele profunde ale acestei rebeliuni? A rezolvat Trump aceste cauze?

Aici atingem limitele populismului, pentru că, dacă există o modalitate de a prelua puterea, îi lipsește substanța și programul. Desigur, trebuie să știi cum să captezi furia, dar ceea ce urmează este destul de gol pentru moment. Însă, spre deosebire de elita americană, eu nu cred că Donald Trump este mort; va continua să fie în spatele republicanilor aleși. Pentru a răspunde la prima parte a întrebării, există două cauze posibile ale acestei rebeliuni. Prima este economică. Într-adevăr, dacă patruzeci de ani de neoliberalism vor fi permis țărilor emergente să iasă din sărăcie, clasele mijlocii inferioare, precum și clasa muncitoare a societăților occidentale au stagnat ca nivel de trai sau chiar au scăzut. Acest fenomen a provocat o creștere a șomajului și o creștere a inegalităților. Nu este o coincidență faptul că revolta afectează în special Midwestul, unde șomajul, legat de dezindustrializare, este ridicat. A doua este identitatea. Majoritatea alegătorilor lui Trump sunt bărbați albi; peste 60% dintre bărbații albi l-au votat. Pe fundalul schimbărilor demografice, America Albă simte că își pierde puterea. Din acest punct de vedere, Trumpismul poate părea a fi ultima tresărire a Americii.

Ne putem întreba care este mesajul național al democraților…

Aripa radicală a Partidului Democrat nu a exacerbat și problema identității?

Ceea ce ne-a frapat în 2016 este că am avut, pe de o parte, „Make America Great Again”, adică gradul zero de gândire, dar care totuși a rămas o chemare către toți americanii, indiferent de culoarea pielii sau de orientarea sexuală. În schimb, democrații nu foloseau un mesaj național, cereau votul negrilor pentru ei, pur și simplu, din cauza culorii pielii! Nu s-au schimbat cu adevărat. Când ne uităm la viziunea lor despre alcătuirea guvernului SUA, avem impresia că este o repartizare cu doi negri, doi latino-americani, șase femei și un homosexual. Se prezintă așa în presă. Ne întrebăm care este mesajul național al democraților… Democrații nu mai văd cetățenii americani decât prin identitatea lor. „Cancel culture” din universități, chiar dacă rămâne extrem de minoritară, exacerbează acest fenomen. Dacă există un bun exemplu al greșelilor democraților, acesta este problema transgenderului. Chiar dacă le respectăm alegerea, aceștia reprezintă doar o minoritate. A face din acesta un subiect național nu a fost probabil un calcul bun.

A pus Trump anumite diagnostice corecte?

Da. Trump gândește în afara sistemului și, în ceea ce privește o serie de subiecte, este capabil să pună întrebări legitime pe care politicienii de stat nu le-ar pune. De exemplu, Trump a pus întrebarea „De ce ar trebui SUA să fie jandarmul lumii?” Când cineva este rezident în Wisconsin, ne putem întreba de ce America s-ar ocupa de Estonia! Bilantul său economic, chiar dacă se poate spune că a fost plătit cu un masacru al mediului, este excelent. Fără COVID, el ar fi fost reales. Cu COVID, pe care l-a gestionat foarte prost, a reușit totuși să obțină cu 4 milioane de voturi mai mult decât în ​​2016. Este, de asemenea, regretabil faptul că, din prima zi, democrații și întreaga instituție au refuzat să-i recunoască legitimitatea. Problema este că personajul este moral neprietenos. Trump a văzut că existau unii care îi doreau răul și asta nu făcea decât să exacerbeze tendințele sale narcisiste naturale.

Acum va conta politica lui Biden, dar această politică va fi paralizată de Senat.

Va putea administrația Biden să împace America?

După oamenii deja numiți, putem spune că este o administrație „Obama III”. Este destul de evident faptul că această administrație este plină de numere 3 care au devenit număre 2 și numere 2 care au devenit numere 1! Sunt oameni foarte competenți, dar aderă la logica neoliberală de centru-stânga a erei Clinton-Obama. De asemenea, nu trebuie să uităm de criza din 2008, care a fost mult mai dureroasă pentru America decât pentru Europa. Întrebarea care va apărea săptămâna aceasta este viitorul Partidului Republican, deoarece există o ruptură între conservatorii care nu l-au urmat pe Trump și trumpiști. Partidul Republican va exploda? Va triumfa? Se vor împăca? Un fiu al lui Trump a spus că republicanii care nu-l aleg pe Trump vor fi interziși la următoarele alegeri primare… Oricum ar fi, ce va conta de acum înainte va fi politica lui Biden, dar acea politică va fi paralizată de Senat. Chiar dacă are o majoritate, cea mai mare parte a deciziilor Senatului trebuie luate cu 60% voturi, astfel încât nu va fi capabil să promoveze majoritatea reformelor. Biden înființează un guvern foarte centrist și, dacă vrea să meargă la stânga, se va confrunta cu Congresul.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook