Noua variantă a SARS-Cov-2 identificată în Franța prezintă 46 de mutații

Noua variantă a SARS-Cov-2 identificată în Franța prezintă 46 de mutații

„O nouă variantă a SARS-Cov-2 a fost detectată la IHU Méditerranée Infection”, a scris institutul pe Twitter, pe 9 decembrie 2021. La sfârșitul lunii decembrie, cercetătorii francezi de la IHU au publicat un studiu pre-print în care au detaliat descoperirea a ceea ce ei numesc „varianta IHU”, denumită oficial B.1.640.2. Studiul precizează că noua variantă poartă 46 de mutații și 37 de deleții, dintre care 23 sunt localizate pe proteina spike.

Studiul a fost reluat la începutul anului 2022, pe alocuri cu ton alarmist, dar pentru moment sunt disponibile puține date legate de noua variantă, în special din cauza numărului mic de cazuri identificate.

Cum a apărut varianta?

Tulpina este o sublinie a variantei B.1.640, identificată în Franța de la sfârșitul lunii octombrie, dar care a fost depistată inițial în Republica Congo la sfârșitul lunii septembrie 2021. „Din 8 decembrie 2021, B. 1.640 s-a divizat în două sub-lineații: B.1.640.1 și B.1.640.2”, scrie Santé Publique France într-un raport din 15 decembrie. Cea din urmă a fost detectată într-un focar izbuncnit la sfârșitul lunii noiembrie 2021 în regiunea Provence-Alpes-Côte-D’azur.

„B.1.640.2 este caracterizată de prezența mutației E484K, care este una dintre țintele strategiei actuale de screening”, adaugă SPF. „Rețineți că această mutație, asociată cu o posibilă creștere a transmisibilității virusului, nu este prezentă la B.1.640.1”.

B.1.640 a fost clasificată de Organizația Mondială a Sănătății drept VUM (variantă sub monitorizare) pe 22 noiembrie. De asemenea, este clasificată ca VUM și de SPF, denumire care presupune că există, deocamdată, o „absență a dovezilor virusologice, epidemiologice sau clinice care să indice amploarea impactului pentru sănătatea publică”, explică organizația.

La nivel global, conform celor mai recente date ale platformei de supraveghere epidemiologică GISAID, în întreaga lume au fost identificate aproximativ 100 de cazuri, majoritatea în Franța.

Ar trebui să ne îngrijorăm?

Mai mulți oameni de știință sunt îngrijorați de creșterea numărului de cazuri Covid-19 în regiunea South Paca, zona în care a fost identificată B.1.640.2.

Dar varianta circulă în prezent la cote foarte scăzute, și nu pare să concureze pentru moment cu Delta, care se află la originea celui de-al cincilea val epidemic din Franța, sau cu Omicron, extrem de contagioasă, devenită dominantă.

„Este prea devreme să speculăm asupra caracteristicilor virusologice, epidemiologice sau clinice ale acestei variante, pe baza puținelor cazuri identificate”, notează autorii studiului preliminar.

Sursa: BFMTV

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook