STUDIU. A fost calculată vârsta uneia dintre cele mai mari dune de nisip de pe Pământ. Ce sunt dunele stelare?

STUDIU. A fost calculată vârsta uneia dintre cele mai mari dune de nisip de pe Pământ. Ce sunt dunele stelare?
  • Dunele stelare ajung la sute de metri înălțime.
  • O dună numită Lala Lallia din Maroc s-a format acum 13.000 de ani.
  • Oamenii de știință au folosit o tehnică numită datare prin luminescență pentru a determina vârsta dunei stelare.

Vârsta unuia dintre cele mai mari și mai complexe tipuri de dune de nisip de pe Pământ a fost calculată pentru prima dată, scrie BBC News.

Dunele stelare – sau dune piramidale – sunt numite după formele lor distinctive. Acestea ajung la sute de metri înălțime. Se găsesc în Africa, Asia și America de Nord, precum și pe Marte. Experții nu au reușit până acum să stabilească o dată la care s-au format.

Acum, oamenii de știință au descoperit că o dună numită Lala Lallia din Maroc s-a format acum 13.000 de ani.

Dunele stelare sunt create de vânturi opuse care își schimbă direcția. Înțelegerea vârstei lor îi ajută pe oamenii de știință să înțeleagă acele vânturi și să descopere clima acelei epoci, spune profesorul Geoff Duller de la Universitatea Aberystwyth. Acesta a publicat cercetarea împreună cu profesorul Charles Bristow de la Universitatea Birkbeck.

Lala Lallia (un nume indigen care înseamnă cel mai înalt punct sacru) este situată în marea de nisip Erg Chebbi din sud-estul Marocului. Are 100 de metri înălțime și 700 de metri lățime cu brațe radiante.

După formarea sa inițială, a încetat să crească timp de aproximativ 8.000 de ani. Apoi, s-a extins rapid în ultimele câteva mii de ani.

În mod normal, deșerturile pot fi identificate în istoria geologică a Pământului, dar dunele stelare au lipsit până acum. Profesorul Duller spune că acest lucru se poate datora faptului că sunt atât de mari încât experții nu și-au dat seama că se uitau la o dună distinctă. „Aceste descoperiri vor surprinde probabil mulți oameni, deoarece putem vedea cât de repede s-a format această dună enormă și că se deplasează prin deșert cu aproximativ 50 de centimetri pe an”, adaugă el.

Datare prin luminescență

Oamenii de știință au folosit o tehnică numită datare prin luminescență pentru a determina vârsta dunei stelare.

Metoda calculează când au fost expuse ultima dată la lumina zilei firele de nisip. Mostre de nisip au fost luate pe întuneric din Maroc și analizate într-un laborator în condiții de lumină roșie slabă, similare unui atelier de fotografie de modă veche.

Profesorul Duller descrie firele minerale din nisip drept „mice baterii reîncărcabile”. Ele stochează energie în cristale care provine din radioactivitatea din mediul natural.

Cu cât nisipul este îngropat mai mult timp sub pământ, cu atât este expus la mai multă radioactivitate și cu atât acumulează mai multă energie.

Când granulele de nisip sunt expuse în laborator, ele eliberează energia sub formă de lumină, iar oamenii de știință le pot calcula vârsta.

Alte exemple ale acestor dune imense includ Star Dune din Colorado, America de Nord. Aceasta este cea mai înaltă dună comună din SUA, măsurând 225 de metri de la bază până în vârf.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook