Simbolul haosului din Wuhan| O persoană decedată a zăcut câteva ore pe trotuar. La un an distanță, nu se cunosc identitatea și cauzele morții

Simbolul haosului din Wuhan| O persoană decedată a zăcut câteva ore pe trotuar. La un an distanță, nu se cunosc identitatea și cauzele morții

Imaginea devenise simbolul haosului care domnea în Wuhan, pe vremea când abia începea lupta cu coronavirusul: corpul unui bărbat a zăcut câteva ore pe un trotuar, înainte de a fi ridicat de lucrători din domeniul medical, nervoși și copleșiți.

Scena, surprinsă acum un an de AFP, s-a produs în apropierea unui spital din metropola chineză, epicentrul epidemiei.

Deși nu a fost stabilită cauza decesului, imaginea a devenit totuși simbolul unui oraș copleșit de un misterios virus ucigaș.

Este „cu siguranță un zvon sau o minciună a canalelor mass-media din străinătate”, asigură Yuan Shaohua, al cărui magazin de fructe, situat la câteva zeci de metri de locul decesului, a fost totuși deschis în acea zi de izolare.

Yuan susține că „nu știe nimic” despre evenimentul evocat.

Într-un oraș fantomă, pus în carantină timp de o săptămână, „oamenii nu au îndrăznit să-și părăsească casele”, își amintește bărbatul de 46 de ani. La acea vreme, câțiva trecători au preferat să ignore cadavrul, evitând să se apropie de el de teama virusului.

– „Respectă intimitatea” –

În China, fotografia „mortului din Wuhan” a circulat pe rețelele de socializare, dar majoritatea canalelor mass-media a ignorat problema.

Câteva zile mai târziu, articole răzlețe – fără fotografie – din presa oficială, au adus la cunoștință faptele, oferind declarații ale așa-numitei familii a decedatului, un anume „domnul Xie”.

Familia citată a asigurat că nu a fost bolnav de Covid și a cerut „să i se respecte intimitatea”. Vârsta victimei nu a fost specificată.

Decesul a avut loc la câteva zeci de metri de spitalul numărul 6 din Wuhan… o unitate care adăpostea pacienți Covid. În contextul epidemiei, serviciile de urgență și poliția au fost extrem de precaute cu cadavrul: decedatul a rămas pe trotuar mai mult de două ore, înainte de a fi ridicat de personalul îmbrăcat în costum complet de protecție.

În acea zi, cel puțin 15 ambulanțe, care răspundeau altor apeluri, au trecut prin zonă.

La acel moment, la fel ca și un an mai târziu, nici spitalul, nici autoritățile locale nu au răspuns cererilor cu privire la identitatea victimei și cauzele decesului.

– „Răspândirea zvonurilor” –

Străinul a decedat în fața unui magazin de mobilă înlocuit acum de un supermarket și de un modest magazin de loto, deschis vara trecută de doamna Huang, care rămâne imperturbabilă la auzul veștii.

Amintirea dramei de acum un an nu se potrivește cu povestea impusă de regimul comunist, care încearcă să-i facă pe oameni să uite haosul din primele săptămâni ale epidemiei. Beijingul insistă asupra eradicării virusului pe teritoriul său, spre deosebire de situația din restul lumii.

În Wuhan „afacerile merg bine!”, spune Huang, care era șomeră acum un an. Este „încântată” că s-a mutat într-un oraș care acum este „în siguranță” la nivel sanitar.

Aceeași nedumerire din partea unuia dintre clienții săi, domnul Wang, în vârstă de 58 de ani, care de altfel este la curent cu știrile din cartier.

El susține că a aflat în decembrie 2019 de existența unei boli misterioase, datorită mesajelor care circulau pe rețelele de socializare.

Dar „mortul din Wuhan” nu i-a lăsat nicio amintire.

Sursa: La Provence

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook