Președintele brazilian Jair Bolsonaro refuză să-și vaccineze fiica în vârstă de 11 ani. „Ratele de deces nu justifică vaccinarea”

Președintele brazilian Jair Bolsonaro refuză să-și vaccineze fiica în vârstă de 11 ani. „Ratele de deces nu justifică vaccinarea”

Președintele brazilian Jair Bolsonaro refuză să-și vaccineaze fiica în vârstă de 11 ani împotriva Covid-19 și își menține poziția fermă anti-vaccin care a atras critici din partea experților în sănătate publică și l-a făcut să scadă în sondaje. Liderul de dreapta a adăugat că ministrul Sănătății, Marcelo Queiroga, va dezvălui pe 5 ianuarie modul în care Brazilia își va desfășura campania de vaccinare împotriva coronavirusului pentru copii cu vârste între 5 și 11 ani, campanie care a fost aprobată la începutul acestei luni.

„Copiii nu au avut rate de deces care să justifice vaccinarea”, spune Bolsonaro.

Vaccinarea copiilor a fost un subiect disputat în Brazilia, unde principalii susținători ai lui Bolsonaro s-au opus cu fermitate măsurii, chiar dacă majoritatea populației susține vaccinurile.

În octombrie, autoritatea națională de reglementare în domeniul sănătății Anvisa a declarat că lucrătorii din domeniul sănătății au primit amenințări cu moartea în legătură cu această problemă. Când Anvisa a aprobat vaccinurile pentru copiii cu vârste între 5 și 11 ani, Bolsonaro a stârnit controverse spunând că dorește să facă publice numele oficialilor care au semnat aprobarea.

„Vă spun foarte clar”

Pe 23 decembrie, Queiroga, ministrul Sănătății, a provocat noi controverse. El a declarat că numărul deceselor cauzate de Covid-19 în rândul copiilor nu justifică o autorizație de urgență. Ulterior, a spus că vaccinurile anti-Covid pentru copii vor necesita prescripție medicală, lucru pe care secretarii de stat pentru sănătate l-au contrazis imediat.

„Am vorbit cu Queiroga despre asta. Pe 5 ianuarie ar trebui să publice o notă despre cum ar trebui să se efectueze vaccinarea copiilor. Sper că nu există nicio ingerință judiciară. Sper. Pentru că fiica mea nu se vaccinează, permiteți-mi să vă spun asta foarte clar”, precizează Bolsonaro.

Un organism guvernamental de consiliere privind coronavirusul a publicat o notă în care spune că 301 copii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani au murit din cauza Covid-19 în Brazilia.

Bolsonaro a refuzat vaccinarea și a pus în repetate rânduri sub semnul întrebării siguranța și eficacitatea vaccinurilor împotriva coronavirusului.

Sursa: Reuters

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook