Antiviralul anti-Covid de la Pfizer poate provoca reacții adverse grave dacă este asociat cu alte medicamente utilizate pe scară largă

Antiviralul anti-Covid de la Pfizer poate provoca reacții adverse grave dacă este asociat cu alte medicamente utilizate pe scară largă

Primele pastile antivirale anti-Covid promit o protecție sporită persoanelor cu risc de a dezvolta o formă severă a bolii. Însă mulți pacienți cărora li s-au prescris noile medicamente de la Pfizer sau Merck vor necesita o monitorizare atentă din partea medicilor și farmaciștilor, iar antiviralele ar putea să nu fie sigure pentru toată lumea, avertizează experții.

Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA) a autorizat medicamentul Paxlovid de la Pfizer pentru forme ușoare până la moderate de Covid la persoanele cu vârsta de 12 ani și peste care prezintă afecțiuni ce cresc riscul de spitalizare și deces, cum ar fi boli de inimă sau diabet.

Însă unul dintre cei doi compuși din cocktailul antiviral ar putea interacționa în mod periculos cu ​​medicamentele utilizate pe scară largă, inclusiv statine, anticoagulante și unele antidepresive. FDA nu recomandă Paxlovid pentru persoanele cu boli severe ale rinichilor sau ficatului.

Din cauza preocupărilor legate de potențialele efecte secundare ale molnupiravirului (Merck), FDA a limitat utilizarea medicamentului la adulți și numai în scenariile în care alte tratamente autorizate, inclusiv anticorpii monoclonali, sunt inaccesibile sau nu sunt „adecvate clinic”.

Interacțiunea cu ritonavir

Cocktailul Paxlovid constă în două tablete de nirmatrelvir și o tabletă de ritonavir, un medicament folosit ca agent de stimulare în tratamentul HIV. Ritonavirul suprimă o enzimă hepatica cheie, numită CYP3A, care metabolizează multe medicamente, inclusiv nirmatrelvir. În cazul tratamentului cu Paxlovid, ritonavirul încetinește descompunerea antiviralului activ de către organism și îl ajută să rămână la un nivel terapeutic mai mult timp.

Efectul de stimulare a fost probabil crucial pentru a determina eficacitatea ridicată a lui Paxlovid în studiile clinice.

Atunci când Paxlovid este asociat cu alte medicamente care sunt, de asemenea, metabolizate de enzima CYP3A, principala îngrijorare este că ritonavir poate crește concentratia de medicamente administrate concomitent la niveluri toxice.

Medicamentele care prezintă riscuri de interacțiune sunt prescrise pe scară largă persoanelor cu risc crescut de infectare cu Covid, din cauza altor afecțiuni de sănătate.

„Va trebui să fim foarte atenți”

Medicamentele includ, dar nu se limitează la: anticoagulante; medicamente anti-convulsii; medicamente pentru aritmie cardiacă, hipertensiune arterială și colesterol crescut; antidepresive și medicamente anti-anxietate; imunosupresoare; steroizi (inclusiv inhalatoare); tratamente HIV; medicamente pentru disfuncția erectilă.

„Unele dintre potențialele interacțiuni nu sunt banale, iar unele împerecheri trebuie evitate complet”, spune Peter Anderson, profesor de științe farmaceutice la Universitatea din Colorado Anschutz Medical Campus. „Unele sunt probabil ușor de gestionat. Dar la unii va trebui să fim foarte atenți.”

În fișa informativă despre Paxlovid, FDA a publicat o listă detaliată a medicamentelor care pot interacționa dăunător cu ritonavir, inclusiv cele care nu ar trebui să fie asociate cu antiviralele Covid.

„Un medicament inovator”

Vestea bună este că furnizorii de servicii medicale au experiență în utilizărea ritonavirului în rândul persoanelor cu HIV – un grup care ia adesea medicamente pentru alte afecțiuni, în plus față de terapia antiretrovială.

Dr. William Werbel, profesor de medicină la Universitatea Johns Hopkins specializat în boli infecțioase de transplant, le sfătuiește pe persoanele cu risc crescut de complicații ale Covid-19 să discute cu medicii lor și cu un farmaciștii despre schimbările pe care le-ar putea face la tratamentele lor, în cazul în care au nevoie de Paxlovid – chiar înainte de a se infecta cu virusul.

Oricine caută Paxlovid, care trebuie prescris în termen de cinci zile de la primele simptome, ar trebui să fie sigur că le-a comunicat medicilor și farmaciștilor listele complete cu alte medicamente și suplimente fără prescripție medicală pe care le iau, spune Anderson.

Unele medicamente, cum ar fi anumite statine, un se vor administra în timpul tratamentului cu antivirale anti-Covid, spune Anderson. Anticoagulantele ar putea fi administrate în continuare, dar în doze reduse. Unele medicamente pentru aritmie cardiacă nu pot fi luate cu Paxlovid.

Durată scurtă de administrare

În schimb, unele medicamente anti-convulsii pot stimula acțiunea metabolică a enzimelor hepatice și, astfel, pot scădea nivelurile de Paxlovid din organism, la fel ca și suplimentul pe bază de plante de sunătoare. FDA avertizează că nu ar trebui combinate cu Paxlovid.

Deoarece tratamentul cu Paxlovid este de scurtă durată – trei pastile de două ori pe zi, timp de cinci zile – experții speră ca riscul de interacțiuni adverse cu alte medicamente să fie scăzut.

„Cinci zile de interacțiune nu este o mare problemă pentru majoritatea medicamentelor”, spune Jason Gallagher, specialist în farmacologie clinică și boli infecțioase la Spitalul Universitar Temple din Philadelphia.

Sursa: NBC News

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook