Omicron | Protecția oferită de a treia doză a vaccinului Pfizer scade la 45% după 10 săptămâni de la inoculare, potrivit agenției britanice de sănătate

Omicron | Protecția oferită de a treia doză a vaccinului Pfizer scade la 45% după 10 săptămâni de la inoculare, potrivit agenției britanice de sănătate

Varianta Omicron, care se răspândește într-un ritm rapid, subminează eficacitatea vaccinurilor. Cel puțin așa reiese din mai multe studii efectuate în special în Africa de Sud și Regatul Unit. La sfârșitul săptămânii trecute, agenția britanică de sănătate (UK Health Security Agency) indica faptul că eficacitatea celei de-a treia doze (sau rapel) scade la aproape zece săptămâni de la injectare.

În detaliu, studiul britanic sugerează că o schemă de vaccinare în trei doze ale vaccinului Pfizer/BioNTech conferă 70% protecție împotriva formelor simptomatice de Covid legate de varianta Omicron. Dar imunitatea scade rapid în primele 10 săptămâni și ajunge doar 45% la finalul intervalului menționat, potrivit datelor studiului.

Situația este diferită pentru pacienții care au primit doze ale altor laboratoare, sau un „amestec”. Spre exemplu, pacienții care au primit prima dată două doze de vaccin Pfizer/BioNTech, apoi un rapel cu o doză Moderna. Ei par să fie cei mai protejați, deoarece eficacitatea vaccinului se menține între 70 și 75% după zece săptămâni.

Protecția împotriva formelor severe

Rezultatele studiului ar trebui examinate cu prudență, potrivit agenției britanice de sănătate, care avertizează împotriva posibilelor erori legate de profilul persoanelor infectate cu Omicron. În plus, eșantionul examinat în acest studiu este relativ mic, deoarece este compus din 147.587 cazuri de infectare cu varianta Delta și 68.489 cazuri cu varianta Omicron.

Însă rezultatele se adaugă unui set de studii publicate în ultimele săptămâni care ridică problema eficacității vaccinului împotriva noii variante. Conform unei analize a datelor din viața reală publicată marți, 14 decembrie de un grup de companii de asigurări de sănătate din Africa de Sud, protecția împotriva contaminării cu noua variantă ar scădea în timp la 30% în cazul unei scheme de vaccin cu două doze a vaccinului Pfizer/BioNTech.

Pe de altă parte, eficacitatea împotriva formelor grave este de 70%.

Sursa: Le Figaro

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook