Sărbători în siguranță| 10 reguli pe care să le respecți pentru a evita contaminarea în timpul Crăciunului sau Revelionului

Sărbători în siguranță| 10 reguli pe care să le respecți pentru a evita contaminarea în timpul Crăciunului sau Revelionului

Înainte de reuniunile de familie, când sosesc oaspeții, în timpul meselor: profesorul Daniel Camus, de la Institutul Pasteur din Lille, oferă recomandările sale pentru a petrece vacanța în cele mai bune condiții sanitare posibile.

Prima măsură de precauție este să nu ne întâlnim cu mai mult de șase persoane la aceeași masă, insistă profesorul Camus.

Mesele de familie prezintă „un risc suplimentar” din cauza că masca nu poate fi folosită, distanța nu poate fi respectată, discuțiile se poartă cu voce tare, amintește profesorul Daniel Camus, căre oferă zece recomandări.

Nu merg la petrecere dacă…

Refuz invitația dacă:

-numărul oaspeților a ajuns deja la șase persoane, copiii fiind excluși din această numărătoare;

-dacă am participat la o petrecere, întrunire sau am avut contact cu o persoană infectată, dacă am avut rezultat pozitiv în urmă cu mai puțin de șapte zile, dacă aștept rezultatele testelor sau am semne clinice de infectare cu Covid-19.

Înainte de petrecere…

Limitez contactul cu ceilalți cu o săptămână înainte de sărbători, ceea ce înseamnă, de asemenea, să optez pentru munca de acasă în acea săptămână. Fac, la sfatul medicului, un test PCR în caz de contact recent cu o persoană infectată sau apariția simptomelor.

În timpul petrecerii…

Bagajele și paltoanele trebuie depozitate „departe de zonele comune, la sosire”, recomandă profesorul.

Respect și insist ca și ceilalți oaspeți să respecte:

-purtarea în permanență a unei măști atunci când nu stăm la masă;

-fără îmbrățișări, o distanță de doi metri între indivizi, respectarea tuturor gesturilor de protecție, spălarea mâinilor la sosire și plecare și la servirea sau pregătirea mâncării și băuturilor.

Va trebui să te gândești la aerisirea încăperilor, pentru „câteva minute la fiecare una sau două ore” și, de asemenea, la curățarea „frecventă” a tuturor suprafețelor „evitând manipularea în comun a obiectelor”, „în special a ecranelor”, precizează profesorul Camus. Cu alte cuvinte, ne descurcăm fără smartphone-uri, tablete sau telecomandă…

Profesorul Camus recomandă, de asemenea, să evităm să vorbim sau să cântăm cu voce prea puternică, deoarece „emisiile particulelor virale sunt mai mari dacă tonul vocii crește în paralel cu sunetul de fundal”. Evitați să dansați, să fumați sau să vapați în interior, să serviți o masă tip bufet și să folosiți aceleași sticle, recipientele pentru sare, tacâmuri, articole de toaletă etc.

În cele din urmă, imediat după masă, se spală fața de masă și șervețelele din pânză.

După petrecere…

Faceți un test, „în special, dacă o persoană de contact de la petrecere a fost confirmată cu Covid-19”. Și, la fel ca și pentru săptămâna ce precede sărbătorile, limitați contactele și în săptămâna de după.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook