Reacția prințului Emanuel: „Nu este vorba despre ursul Arthur. Am ucis un urs problemă”

Reacția prințului Emanuel: „Nu este vorba despre ursul Arthur. Am ucis un urs problemă”

O partidă  de vânatoare desfășurată în România provoacă polemică și neliniște între vânătorii din Austria: ursul brun pe nume Arthur, în vârstă de 17 ani, a fost împușcat. Propietarul castelului din Stiria ar fi cel care a apăsat pe trăgaci. Dar prințul Emanuel von und zu Liechtenstein reacționează: „Nu este vorba despre ursul Arthur, menționat în mass-media. Acest lucru este documentat cu fotografii”.

Prințul a însoțit ghidul de vânătoare local pentru a ucide un „animal problemă”. El a asigurat autoritățile responsabile de „sprijinul său deplin” și a lăudat publicarea rezultatelor acestei anchete.

„Regret profund și îmi cer scuze pentru faptul că s-a creat această impresie care i-a făcut pe mulți să se simtă răniți”, a spus prințul Emanuel.

„Este foarte bine că autoritățile române responsabile au decis să fie împușcat un animal clasificat drept „periculos”. Am obținut și am exercitat legal autorizația de vânătoare emisă de autoritățile responsabile”.

Însă Ann-Kathrin Freude, de la organizația VGT, din Austria, are îndoieli: „Dacă totul ar fi mers fără probleme, niciun animal mascul nu ar fi fost menționat în raportul de vânătoare și nu ar fi obținut un scor atât de mare”. Ar fi putut să se înșele prințul? „Autoritățile vor clarifica acest lucru”, spune ea.

„Animalul-problemă” era o femelă, spune Gabriel Paun de la ONG-ul Agent Green. Și „împușcarea ursoaicei nu ar fi permisă, pentru că avea pui”, a adăugat el vineri.

Având în vedere dimensiunea, Păun susține în continuare că ursul ucis ar fi Arthur.

Investigații

În România, moartea ursului a declanșat o anchetă: așa cum a anunțat joi dimineață Parchetul Covasna, au fost inițiate anchete penale în acest caz – sub suspiciunea de braconaj și uz ilegal de armă.

Urșii sunt protejai în Uniunea Europeană. „Dar există întotdeauna animale care provoacă probleme. Apoi, există posibilitatea de a decide împușcarea dacă un urs a produs o daună mare”, a explicat Christian Pichler de la organizația pentru bunăstarea animalelor WWF. Se pare că a fost cazul în România: a existat o scutire pentru împușcarea unei ursoaice care a provocat probleme.

CONTRAATACUL PRINȚULUI

În legătură cu raportul despre împușcarea unui urs în România, Emanuel Liechtenstein spune următoarele:

„După ce un urs (România are cea mai mare populație de urși din Europa, cu peste 6.000 de animale) a pătruns frecvent în așezări, autoritățile române responsabile l-au clasificat drept periculos și l-au eliberat pentru împuscare. Am obținut legal și am exercitat autorizația de vânătoare. Din câte știu, taxele plătite sunt investite în primul rând în programe de protecție – pentru urși și pentru oamenii care locuiesc în zonele respective.

Însoțit de ghizi locali de vânătoare, am împușcat animalul problematic, la 250 m de casele unui sat. Dar nu este ursul Arthur, menționat în mass-media. Acest lucru este documentat fotografic. Am oferit sprijinul meu deplin autorităților responsabile, care au inițiat o anchetă pe baza mediatizării. Consider benefică publicarea rezultatelor acestei anchete.

Regret profund și îmi cer scuze pentru faptul că impresia creată i-a făcut pe mulți să se simtă răniți. Vânătoarea, atunci când este îndreptată spre o specie care nu este în pericol, are o lungă tradiție în familia noastră. În acest caz, a avut și scopul de a evita un pericol.

Susțin o discuție obiectivă a problemelor importante privind natura și protecția animalelor, deoarece ajută la menținerea tradiției de vânătoare. Rapoartele false și agitația, cum sunt cele folosite acum împotriva familiei mele, sunt extrem de regretabile și nu ajută nici oamenii, nici bunăstarea animalelor”.

Sursa: Kleine Zeitung

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook