Piața imobiliară se adaptează vremurilor. Contracte flexibile și schimburi de bunuri: eu îți dau mașina, tu-mi dai apartamentul timp de un an

Piața imobiliară se adaptează vremurilor. Contracte flexibile și schimburi de bunuri: eu îți dau mașina, tu-mi dai apartamentul timp de un an

De un an, viața ți s-a schimbat. Ce era considerat normal a devenit interzis. Libertatea ți-a fost îngrădită, drepturile ți-au fost restrânse. Alegerile și prioritățile îți sunt altele acum.
Plănuiești totul pe termen scurt și lași loc neprevăzutului.  Pandemia a făcut valuri în toate sectoarele vieții tale, lucru care se vede și în sectorul imobiliar.  Nu știi ce îți aduce viitorul, așa că nu mai cauți neapărat stabilitate, ci flexibilitate.

Un studiu Deloitte arată că 80% dintre proprietarii, dezvoltatorii și investitorii din acest domeniu vor să încheie contracte care să poată fi ajustate în fucție de cum evoluează piața pe fondul pandemiei. Iata ce schimări ai putea să vezi în viitoarele contracte imobiliare.

Deloitte a făcut o radiografie a comportamentului deprins în urma pandemiei, în sectorul imobiliar.
Ce au descoperit? Că nu mai vrem contracte rigide. 80% dintre respondenți spun că atunci când închiriază o casa, un apartament, ori o clădire de birouri, vor neapărat contracte în care să se precizeze printr-o clauză că termenii nu sunt bătuți în cuie. Că parțile pot veni cu modificări, în funcție de fluctuațiile de pe piață.
Mai simplu spus, vei avea probabil un paragraf care îți va permite chiar să termini contractul înainte de termen. Vei încheia contracte pe perioade mai scurte. Așa cum până acum cele mai multe contracte se încheiau în mod implicit pe un an, de acum vei alege probabil între 3 sau 6 luni, cu posibilitate de prelungire. Sau chiar mai puțin.

64% dintre cei care au participat la studiu spun că și după terminarea crizei sanitare vor pune mare preț pe posibilitatea ajustării chiriei. Și tot 64% cred că e posibil să revenim la un sistem tip barter. Eu îți dau o mașină, tu îmi dai apartamentul timp de un an și așa mai departe.

Dacă jucătorii din piața imobiliară se adună și lucrează împreună, pot veni cu idei de proiecte sustenabile, mai bune, mai ieftine, de ce nu. Așa cum ar spune medicii, mai bine să previi decât să tratezi. Așa vor si marii jucători din piața imobiliară să schimbe modul în care fac lucurile, de la rădăcină. Ca apoi, roadele să iasă mai bune și, cel mai important, să fie și accesibile.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook