Philippe Klein, medic francez în Wuhan: „Epidemia s-a încheiat în China. Europa nu a ascultat recomandările chinezilor”

Philippe Klein, medic francez în Wuhan: „Epidemia s-a încheiat în China. Europa nu a ascultat recomandările chinezilor”

Pe măsură ce Europa se pregătește pentru un „al doilea val”, epidemia pare să se fi sfârșit în China. Interviu cu Philippe Klein, medic francez, director al unei clinici din orașul Wuhan.

Atmosfera este mohorâtă în Europa. Majoritatea țărilor impun noi restricții. Pacienții Covid umplu din nou spitalele și unitățile de terapie intensivă. Școli, restaurante, locuri de divertisment se închid.

În timp ce, la Wuhan, epicentrul epidemiei, viața se reia „pașnic”. Acum este momentul sărbătorilor și al vacanțelor școlare. Oficial, țara în care a început totul nu a avut cazuri locale de contaminare cu Covid-19 de aproape o lună și jumătate. După nouă luni de restricții stricte, președintele chinez Xi Jinping a spus pe 8 septembrie: „Calvarul este în spatele nostru”.

Miraj, minciună sau realitate? În martie anul trecut, medicul francez Philippe Klein, director al unei clinici din Wuhan, a alertat Franța cu privire la intensitatea și virulența epidemiei. „Trebuie să facem așa cum au făcut chinezii”, i-a spus el lui Emmanuel Macron la apogeul primului val. Câteva luni mai târziu, el susține în continuare același discurs.

Revista Marianne: China a fost punctul de plecare al epidemiei și a fost mult timp observată ca atare. Nu am auzit nimic despre asta de câteva săptămâni. Epidemia a fost depășită acolo?

Philippe Klein: Epidemia a fost controlată în China încă din 8 aprilie 2020, ziua ieșirii din izolare. Potrivit cifrelor oficiale, a trecut peste o lună și jumătate de când nu a fost înregistrată nicio contaminare locală. Recent, au existat aproximativ zece cazuri în provincia Yunnan, situată la granița birmană, dar acestea au fost cazuri importate. Ceea ce văd în fiecare zi în spital confirmă acest lucru. Nu mai spitalizăm oameni cu Covid-19 și în serviciile noastre de reanimare nu mai există această patologie. Epidemia s-a încheiat în China. Țara începe chiar să relaxeze anumite standarde de sănătate, cum ar fi purtarea obligatorie a unei măști în locuri publice. Viața și-a reluat cursul, ca înainte.

În Europa se accelerează epidemia. Teama de un al doilea val este tot mai mare. A existat același fenomen și în China?

Deloc. În China, am avut valul din Wuhan și din regiunea Hubei la începutul acestui an. De atunci, nu a existat o nouă creștere a numărului de cazuri, cum se întâmplă în Europa. În această vară, părți din Beijing au fost izolate spontan după ce au apărut câteva zeci de cazuri. Dar acestea au fost focare izolate, care au fost rapid controlate printr-o metodă foarte strictă de testare, urmărire și izolare. La fel ca în Wuhan, masca nu mai este obligatorie pe străzile din Beijing.

Cum se explică?

În Occident am vrut să reducem epidemia și nu să o oprim. China nu a fost ascultată și observată suficient, deoarece țara a fost prima care a experimentat șocul acestei epidemii. Dacă ar fi analizat mai bine situația din China, Europa nu ar fi fost atât de surprinsă și nepregătită în fața acestui prim val. A existat un fel de negare și prejudecată perpetuă față de China.

Să reluăm lucrurile în ordine cronologică. Wuhan, epicentrul epidemiei, a suferit șocuri de sănătate la începutul lunii ianuarie. Capacitățile medicale ale spitalelor orașului au fost copleșite și nu ne-am mai putut ocupa de celelalte patologii, la fel cum a fost cazul în anumite țări din Europa în martie. În acea situație, singura modalitate de a opri dezastrul este izolarea generală. S-a întâmplat acest lucru pe 23 ianuarie. Pe 17 februarie, au fost luate măsuri și mai drastice, circulația a fost restricționată. Hotelurile au fost folosite pentru a îndepărta și a izola persoanele pozitive de familiile lor.

Mai mult, toți pacienții au fost tratați. Guvernul a construit structuri în timp record. Occidentul a râs mult de asta. Încă o dată, China și-a arătat de la bun început dorința de a opri epidemia, în timp ce noi am decis să o frânam, cu siguranță din lipsă de resurse. Aceasta este marea diferență.

Ieșirea din izolare este pusă în aplicare pe 8 aprilie cu toate măsurile de prevenție pe care le cunoaștem (purtarea unei măști în spațiile publice, spălarea regulată a mâinilor etc.). Populația se întoarce la muncă. Dar, pentru a ieși dintr-o epidemie, nu trebuie doar să o spui sau să o proclami, ci trebuie să o dovedești. Un punct major pentru a nu pierde încrederea oamenilor. Asta încearcă să facă autoritățile chineze în primele două săptămâni ale lunii mai. În două săptămâni, cei 11 milioane de oameni din Wuhan au fost testați. Au fost numărate doar 600 de cazuri pozitive. Au fost izolați, iar contactele lor erau urmărite. Utilizarea inteligenței artificiale a jucat, de asemenea, un rol important.

Conform ultimelor cifre cunoscute, China raportează 91.000 de cazuri și 4.560 de decese. Credeți că aceste date sunt reale?

Nu comentez cifrele oficiale. Dar din câte am observat, vă pot spune că metoda dezvoltată de China a fost eficientă. Mai ales că în jurul meu, în China, nu am avut informații semnificative asupra mortalității. În Franța am avut totuși sentimentul opus, în special pentru că prietenii sau rudele prietenilor erau afectați. Aceasta este o analiză foarte subiectivă, dar, din nou, nu pot garanta cifrele autorităților chineze.

Cum este viața astăzi?

Viața socială s-a reluat în mare măsură. De vineri suntem în perioada sărbătorilor școlare. Oamenii sunt chemați să călătorească și să consume. Activitățile culturale au fost reluate, cluburile de noapte s-au redeschis și călătoria în toată țara este permisă. Chinezii pot ieși în afara teritoriului, dar trebuie să intre apoi în carantină. Și, așa cum am spus, masca nu mai este obligatorie în toate locurile și nu mai folosim o aplicație „stop covid”.

Sursa: Marianne

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook