Omicron se reproduce în țesutul bronșic de 70 de ori mai rapid decât Delta, ceea ce ar putea explica transmiterea accelerată

Omicron se reproduce în țesutul bronșic de 70 de ori mai rapid decât Delta, ceea ce ar putea explica transmiterea accelerată

Varianta Omicron a SARS-CoV-2 se reproduce de aproximativ 70 de ori mai repede decât în cazul versiunilor anterioare ale coronavirusului, în mostre de țesut prelevate din bronhii, în experimente de laborator care ar putea ajuta la explicarea transmiterii sale rapide.

Studiul, realizat de o echipă de la Universitatea din Hong Kong, a mai descoperit că noua variantă s-a replicat de 10 ori mai lent în țesutul pulmonar, fapt despre care autorii spun că ar putea fi un indicator al severității mai scăzute a bolii.

Michael Chan Chi-wai, care a condus lucrarea, spune că rezultatul trebuie interpretat cu prudență, deoarece boala severă este determinată nu numai de cât de repede se reproduce virusul, ci și de răspunsul imun al unei persoane și, în special, dacă sistemul imunitar supra-reacționează prin așa-numita furtună de citokine.

„De asemenea, se remarcă faptul că, prin infectarea unui număr mare de oameni, un virus foarte infecțios poate provoca forme mai severe ale bolii și deces, chiar dacă virusul în sine este mai puțin patogen”, spune el. „Prin urmare, luate împreună cu studiile recente care arată că varianta Omicron poate evita parțial imunitatea dobândită prin vaccinuri sau vindecare, amenințarea generală a variantei Omicron poate fi semnificativă.”

Delta prezintă un model similar

Jeremy Kamil, profesor asociat de microbiologie și imunologie la Louisiana State University Health Shreveport, a subliniat că Delta, care s-a dovedit a fi mai patogenă, prezintă un model similar de replicare mai lentă în plămâni.

„Autorii au descoperit că Omicron se reproduce fantastic de bine – chiar mai bine decât Delta sau virusul original – în țesutul bronșic”, spune Kamil. „Acest lucru ar putea constitui un avantaj al virusului de a se răspândi”.

„Desigur, o componentă uriașă a transmisibilității Omicron în viața reală va fi potențialul său de a evita anticorpii neutralizanți care protejează împotriva infectării, în primul rând. Este foarte probabil să se răspândească bine chiar și între persoanele vaccinate, în special cei care nu au primit recent o injecție de rapel.”

Datele inițiale, publicate online și încă nerevizuite de experți independenți provin din experimente care au folosit mostre de țesut pulmonar prelevate de la pacienți în timpul intervențiilor chirurgicale. În primele 24 de ore, varianta Omicron s-a replicat de aproximativ 70 de ori mai mult decât Delta sau decât varianta originală. Deși bronhia nu face parte din sistemul respirator superior, oamenii de știință spun că acest lucru ar putea face ca oamenii să elimine mai multe particule virale și să răspândească virusul mai ușor.

Sursa: The Guardian

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook