Persoanele vaccinate cu Johnson&Johnson și cele vindecate au protecție zero împotriva Omicron, arată un nou studiu

Persoanele vaccinate cu Johnson&Johnson și cele vindecate au protecție zero împotriva Omicron, arată un nou studiu

Un nou studiul pre-print, care nu a fost încă revizuit sau acceptat pentru publicare, realizat de o echipă de cercetători internaționali, atât ai unor companii private, cât ai unor instituții precum Universitatea din Washington sau Institutul Național de Genetică Moleculară din Italia, arată că varianta Omicron ar putea proveni de la soarece, dar și că eficacitatea anticorpilor obținuți din vaccinare sau infectare scade în mod dramatic în fața noii tulpini.

Mutațiile variantei Omicron arată că ar putea proveni de la șoarece

Numărul de mutații prezente la varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2 sugerează că „transmiterea ping-pong” între oameni și rozătoare ar putea fi de vină, spun oamenii de știință.

„Numărul fără precedent de mutații găsite în genomul Omicron ridică întrebări cu privire la originea acestuia”, afirmă autorii.

Pentru a testa teoria transmiterii între specii, oamenii de știință au analizat dacă Omicron se poate lega de receptorii celulelor de șoarece, nurcă sau pangolin. Au descoperit că ipoteza este corectă, dar că nu este valabilă și în cazul altor animale – și au menționat că variantele anterioare ale virusului nu s-au legat de niciuna dintre cele trei rozătoare.

„Descoperirile sugerează că mutațiile variantei Omicron ar fi permis adaptarea la rozătoare și au contribuit la o potențială creștere a transmiterii la om”, spun ei.

Eficacitatea vaccinurilor față de Omicron scade uneori pâna la zero

Pentru a investiga puterea Omicron de a evita răspunsul imun, cercetatorii au comparat activitatea de neutralizare a anticorpilor împotriva variantei originale și cea înpotriva noii tulpini, în diferite grupuri de pacienți convalescenți sau indivizi vaccinați cu cele șase vaccinuri principale (Moderna, Pfizer/BioNTech, AstraZeneca, Johnson&Johnson, Sputnik V și Sinopharm).

Pacienții vindecați și persoanele vaccinate cu Johnson&Johnson (doză unică), Sputnik V sau Sinopharm nu au avut activitate de neutralizare împotriva Omicron.

Persoanele vaccinate cu Moderna, Pfizer/BioNTech și AstraZeneca au prezentat o neutralizare de 33, 44 și, respectiv, 36 de ori mai mică împotriva variantei Omicron în comparație cu tulpina originală.

Scăderea a fost mai puțin pronunțată pentru persoanele vaccinate și vindecate (de 5 ori mai mică).

Nici anticorpii monoclonali nu funcționează

Studiul a comparat, de asemenea, medicamentele principale cu anticorpi monoclonali, iar multe dintre ele au efecte puțin sau deloc detectabile împotriva Omicron.

Dintre cele 8 tratamente cu anticorpi monoclonali autorizate în prezent (sotrovimab, bamlanivimab, etesevimab, casirivimab, imdevimab, cilgavimab, tixagevimab și regdanvimab), doar sotrovimab a avut o eficiență redusă de 3 ori împotriva Omicron, celelalte și-au pierdut complet activitatea neutralizantă, cu excepția cocktail-ului de cilgavimab și tixagevimab, pentru care a fost determinată o eficacitate redusă de ~ 200 de ori.

Concluzii:

Numărul uluitor de mutașii ale Omicron marchează o schimbare dramatică în structura virusului și este asociată cu evaziunea imună de o magnitudine fără precedent pentru SARS-CoV-2. Mecanismul de acumulare a unui număr mare de mutațiile ar fi putut fi o replicare virală extinsă la gazde imunodeficiente sau a unui ping-pong inter-specii (oameni-rozătoare), așa cum s-a descris anterior pentru nurci.

În concordanță cu scăderea variabilă a titrurilor de anticorpi neutralizanți, studiul a constatat că doar 6 dintr-un panou de 44 de anticorpi neutralizanți au păstrat o activitate neutralizantă puternică împotriva Omicron.

Datele pot ghida eforturile viitoare de a dezvolta vaccinuri și medicament anti-Covid.

Sursa: biorxiv.org

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook