Vladimir Putin și Xi Jinping își arată solidaritatea, în contextul tensiunilor generate de o eventuală invadare a Ucrainei

Vladimir Putin și Xi Jinping își arată solidaritatea, în contextul tensiunilor generate de o eventuală invadare a Ucrainei

Președintele rus Vladimir Putin și liderul chinez Xi Jinping sunt solidari în contextul tensiunilor dintre Moscova și Occident provocate de presupusul plan al Rusiei de a invada Ucraina. „Consider că oferim un model de cooperare interstatală al secolului 21”, a spus Putin într-o videoconferință cu omologul său chinez.

„Relațiile apropiate dintre Rusia și China pe scena internațională și abordarea colaterală responsabilă pentru a rezolva probleme globale au devenit un factor stabilizator în afacerile internaționale”, a mai spus el.

Numindu-l pe Putin „un vechi prieten”, Xi a lăudat relația strânsă dintre cele două state.

Summit-ul este organizat la o săptămână după discuțiile dintre președintele american Joe Biden și Vladimir Putin, menite să dezamorseze criza provocată de prezența a numeroși soldați ruși la granița cu Ucraina. Liderul rus a mai purtat între timp discuții și cu alți oficiali occidentali, cum ar fi președintele francez Emmanuel Macron sau premierul britanic Boris Johnson.

Putin a plănuit să abordeze problema Ucrainei din poziția de aliat a lui Xi, potrivit purtătorului de cuvânt de la Kremlin, Dmitry Peskov.

Nu este clar dacă Vestul dorește să îndeplinească cerințele lui Putin de a primi garanții că alianța NATO nu se va extinde în continuare către Est și nu va plasa rachete ofensive la granițele țării pe care o conduce.

Sursa: Bloomberg

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook