Oficialii suedezi încalcă propriile recomandări anti-Covid. Vacanțele în Canare și sesiunile de shopping au distrus încrederea cetățenilor

Oficialii suedezi încalcă propriile recomandări anti-Covid. Vacanțele în Canare și sesiunile de shopping au distrus încrederea cetățenilor
Foto: Dan Eliasson, șeful Agenției de Protecție Civilă 

Premierul Stefan Löfven a fost văzut într-o galerie comercială, un ministru a plecat în vacanță la schi, iar un înalt funcționar public a sărbătorit Crăciunul în Insulele Canare: vacanța de sfârșit de an a fost bogată în dovezi de conduită necorespunzătoare venite din partea oficialilor suedezi, iar asta se reflectă în gradul de încredere pe care cetățenii îl acordă guvernanților.

Potrivit unui sondaj publicat de Aftonbladet, 42% dintre suedezi chestionați afirmă acum că au încredere „foarte mică” în Stefan Löfven, o diferență de 10 procente față de luna decembrie. Mai puțin de unul din trei respondenți (31%) spun că au un nivel de încredere „foarte ridicat” sau „oarecum ridicat” în oficiali, o scădere de 7 puncte.

Suedia a urmărit o strategie diferită în lupta împotriva Covid-19, bazată în principal pe recomandări, fără izolare și cu măsuri coercitive minime. Autoritățile au cerut tuturor să „își asume responsabilitățile”. Un mesaj care a fost însă ignorat de mai mulți lideri în timpul sărbătorilor, începând cu premierul, surprins de mai multe ori la shopping, în Stockholm.

Ministrul Justiției, Morgan Johansson, a fost văzut și el la cumpărături în timpul sărbătorilor, în timp ce ministrul Finanțelor, Magdalena Andersson, a mers la schi într-o stațiune populară din Suedia, chiar înainte de Crăciun.

Nu au încălcat legea, însă nu au urmat recomandările guvernamentale de a evita aglomerația și călătoriile.

Indignarea cetățenilor a fost și mai mare în cazul lui Dan Eliasson, șeful Agenției de Protecție Civilă, aflat în vacanță în Insulele Canare. Înaltul oficial a părăsit țara pentru a sărbători Crăciunul alături de fiica sa, care locuiește acolo, în timp ce guvernul recomanda tuturor să nu călătorească, cu excepția cazurilor de „necesitate majoră”.

Eliasson s-a apărat explicând că a renunțat la multe călătorii în timpul pandemiei, dar că aceasta era „necesară”. O declarație care nu a redus valul de indignare din presă și de pe rețelele de socializare.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook