Măsurile împotriva epidemiei vor „zombifica” societatea și indivizii

Măsurile împotriva  epidemiei vor „zombifica” societatea și indivizii

Covid-19 ne va transforma în zombi? „Oamenii goliți de substanță și lipsiți de orice voință”, spune definiția din dicționar. Cuvântul a invadat emisiunile TV și ziarele. Filozoful Bernard-Henri Lévy l-a folosit pentru a stigmatiza frica în fața virusului care „ar vrea să ne condamne la o viață de zombi, marcată de neîncredere, egoism, retragerea în sine și sacrificiul la care am consimțit în grabă.” .

Fraza atrage, mai ales că beneficiază de aura culturii populare, a filmelor științifico-fantastice și a jocurilor video. Cuvântul nu este nici grecesc, nici latinesc: provine din Haiti și credințele voodoo, fantomele lor. Americanii care au ocupat insula la începutul secolului trecut l-au preluat în mitologiile hollywoodiene. Apoi, termenul a fost transmis în Europa.

Firmele zombi

În realitate, nu Covid-19 este direct implicat, ci toate măsurile impuse pentru a ne proteja împotriva epidemiei. Măștile si regulile de distanțare fizică sunt responsabile de distrugerea celor mai elementare relații din viața societății. Cu atât mai mult în domeniul economic, riscul „zombificării” prezintă consecințe dramatice.

Comunitatea de afaceri se teme de condițiile excepționale create pentru combaterea crizei, estimând că acestea vor denatura concurența și viața economică. Dobânzile băncilor centrale, care se apropie de zero și ajutoarele de la stat au făcut ca zeci de mii de companii să nu fie sigure că vor mai putea să funcționeze vreodată în condiții normale. „Dacă una din șase companii din Germania ar deveni „zombi” datorită fondurilor de salvare și suspendării cererilor de faliment, ar avea un impact serios asupra productivității economiei noastre”, avertizează Christian Sewing, CEO al Deutsche Bank. 

9 milioane de „locuri de muncă zombie”

Problema apare în același mod pentru locurile de muncă menținute temporar datorită „șomajului parțial” finanțat de stat, care acoperă 60 până la 100% din salarii. În iunie, asigurătorul european de credite Euler-Hermès a estimat că va exista un total de 9 milioane de „locuri de muncă zombie” în țările Uniunii Europene.

Este cea mai dureroasă problemă socială cu care trebuie să ne confruntăm: în absența unei recalificări profesionale, „locurile de muncă zombie” vor fi doar o camuflare statistică pentru a dezumfla artificial cifrele șomajului.

Poate asistăm, într-adevăr, la un val de „zombi”: atât în ​​relațiile noastre sociale, cât și în ceea ce privește locurile de muncă, care au devenit inutile. Iată un adevărat dezastru pe care trebuie să-l infruntăm față în față, în loc să-l respingem cu un tic de limbaj.

Sursa: Le Figaro

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook