Marea Britanie| Explozie de cazuri Covid, în ciuda ratei crescute de vaccinare. Factorii care determină accelerarea epidemiei

Marea Britanie| Explozie de cazuri Covid, în ciuda ratei crescute de vaccinare. Factorii care determină accelerarea epidemiei
Premierul britanic Boris Johnson anunța pe 19 iulie "Ziua Libertății". Foto: AP

Spre deosebire de multe țări europene, epidemia Covid-19 se amplifică zilnic în Marea Britanie, cu aproximativ 45.000 de persoane testate pozitiv în fiecare din ultimele zile. Prin comparație, Franța a înregistrat, în medie, 4.650 de cazuri zilnice în ultimele șapte zile, de aproape zece ori mai puțin. Iar rata generală de acoperire a vaccinării în cele două țări este similară. Deci, cum se explică acest nou focar din Marea Britanie?

Măsurile de prevenție au fost abandonate prea repede

Aceasta a fost filosofia „Zilei libertății”, sărbătorită pe 19 iulie: „Învățarea de a trăi cu virusul”, în cuvintele premierului britanic Boris Johnson. Guvernul a ridicat toate restricțiile de sănătate. Dacă Scoția a păstrat obligația de a purta o mască în interior, Anglia a făcut o altă alegere. La intrarea în supermarketuri, clienții își pot face cumpărăturile cum doresc, iar mulți fac fără.

Primarul laburist din Londra, Sadiq Khan, a insistat ca britanicii să poarte masca în metrouri și autobuze. Dar, în lipsa controalelor și amenzilor, doar 20% dintre utilizatori au respectat măsura, potrivit unui studiu al Transport for London, publicat la sfârșitul lunii septembrie.

În ceea ce privește permisul de sănătate, inițial folosit pentru accesul la cluburile de noapte, acesta a fost abandonat de executiv. Epidemiologul Linda Bauld crede că restricțiile au fost ridicate prea repede. „Marea Britanie face invers decât alte țări și de aceea ne confruntăm în prezent cu unul dintre cele mai înalte niveluri de contaminare din Europa”, spune profesorul de sănătate publică de la Universitatea Scoțiană din Edinburgh.

Numărul cazurilor zilnice a depășit 40.000 de la mijlocul lunii octombrie, cu mult peste cele din Franța, Italia sau Spania. În același timp, numărul deceselor crește, ajungând la 120 pe zi (față de 29, în medie, în spitalele din Franța).

Vaccinarea tinerilor a fost amânată

Marea Britanie a ales să parieze pe rata mare de vaccinare. Aproape 86% din populația eligibilă (12 ani și peste) a primit cel puțin o doză și aproape 80% a primit două doze. Ceva mai puțin decât în ​​Franța, unde aproape 88% din populația eligibilă a primit o doză și mai mult de 85% două doze (la 15 octombrie). Dar vaccinarea adolescenților a fost întârziată în Marea Britanie. Începută în septembrie, a demarat lent, deoarece necesită consimțământul părinților și are loc în școli și nu în centre mari de vaccinare, care se închid unul după altul.

În rândul copiilor și, în special, al adolescenților, rata incidenței este cea mai mare. Săptămâna trecută au fost înregistrate peste 1.200 de cazuri pozitive la 100.000 de tineri cu vârste cuprinse între 10 și 19 ani. Conform datelor oficiale, doar 28,6% dintre englezii cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani au primit o primă doză, iar 6% sunt vaccinați în totalitate, comparativ cu 75%, respectiv 70% în Franța.

Protecția împotriva infectării scade în timp

Marea Britanie este prima țară europeană care și-a vaccinat masiv populația, începând cu decembrie 2020, cu vaccinul AstraZeneca.

Startul anticipat s-ar putea dovedi acum nefast. „Protecția împotriva infectării scade în timp, însă cea împotriva formelor severe rămâne foarte bună, ceea ce poate explica de ce întâlnim astăzi mai multe infectări post-vaccinare”, spune François Balloux. Mai ales că varianta Delta, predominantă în țară, ca și în restul Europei, este mai contagioasă. În plus, cazurile de contact nu mai trebuie să se izoleze dacă au primit două doze ale vaccinului.

În plus, cele peste 40.000 de cazuri zilnice nu par să îngrijoreze populația. Atunci când numărul contaminărilor ajunsese la același nivel în decembrie 2020, Boris Johnson a anunțat un al treilea blocaj, chiar înainte de sărbători. Se pare că eficacitatea vaccinului AstraZeneca împotriva formelor severe, demonstrată de mai multe studii (90%), limitează numărul de spitalizări, care atinge aproape 800 pe zi. Departe de cele 4.000 de spitalizări și 1.200 de decese zilnice din 60.000 de cazuri pe zi înregistrate în ianuarie.

Planurile autorităților se bazează acum în principal pe o campanie de vaccinare cu a treia doză, în paralel cu reluarea obligației de a purta măscă la interior, reinstituirea muncii de acasă sau a pașaportul de vaccinare, care nu a fost încă reactivat.

Sursa: FranceTV Info

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook