Mai mult de jumătate dintre pacienții Covid suferă de oboseală cronică după vindecare. Cum se tratează

Mai mult de jumătate dintre pacienții Covid suferă de oboseală cronică după vindecare. Cum se tratează

Nimeni nu este deocamdată capabil să spună dacă, odată ce ai avut Covid-19, va reveni sau nu. Un lucru este sigur: virusul lasă urme pe termen lung, inclusiv la cei mai tineri pacienți.

„Mai multă oboseală și slăbiciune, este un sentiment de greutate, impresia că ești puțin ametit, nu te simți în deplina posesie a mijloacelor tale”, descriu doi tineri după o jumătate de oră sport.

Sechele pe termen lung

Inițial, simptomele lor au durat doar o săptămână. Și nu erau grave. Febră pentru unul, pierderea gustului și mirosului pentru celălalt. „Acum, suferim de perioade mari de oboseală. Chiar și după somn, suntem de fapt obosiți, în mod constant, și asta duce și la dureri de cap”, explică ei. Aceste consecințe pe termen lung le fac viața de zi cu zi complicată. „Mi-am infectat și părinții. Ei simt aceeași oboseală. Iar mama trăiește cu frică, să nu ia din nou virusul”, mărturisește altul.

Nu sunt cazuri izolate. Un studiu recent, realizat pe 128 de pacienți irlandezi, stabilește că 52% dintre persoanele lovite de Covid-19 suferă de această oboseală cronică, până la zece săptămâni după recuperare. Drept urmare, clinicile de somn, precum cea a Spitalului Universitar din Bordeaux, au cunoscut un nou tip de pacient care și-a facut aparitia în ultimele săptămâni: tineri, a priori cu o stare bună de sănătate.

Din fericire, această oboseală nu este inevitabilă. De fapt, nici măcar nu este nevoie de medicamente pentru a combate aceste simptome.Prin igiena somnului, activitate sportivă și, într-o măsură mai mică, prin dieta, de fapt, readucem contorul de inflamație la zero și recuperăm energia pe care am pierdut-o ”, explică profesorul Pierre Philip, directorul clinicii de somn de la Spitalul Universitar din Bordeaux.

De ce persistă această oboseală atât de mult timp? „Covidul eliberează o furtună de citokine (produse de sistemul imunitar, care reglează proliferarea celulară), iar acestea vor circula în sânge. Există chiar și unele care sunt produse în interiorul creierului, spune profesorul. Acesta este ceea ce va crea tulburarea și este cauza oboselii. Covid nu este o infecție inofensivă. Este o infecție care poate fi dura în timp”.

Sursa: LCI

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook