Laboratoarele farmaceutice cer guvernelor să despăgubească pacienții cu eventuale efecte adverse în urma vaccinării. Refugiații sau migranții rămân astfel nevaccinați

Laboratoarele farmaceutice cer guvernelor să despăgubească pacienții cu eventuale efecte adverse în urma vaccinării. Refugiații sau migranții rămân astfel nevaccinați

Zeci de milioane de migranți ar putea fi lipsiți de vaccinurile anti-Covid-19 ale programului global, deoarece unii producători importanți sunt îngrijorați de riscurile legale implicate de efectele secundare dăunătoare, potrivit oficialilor și documentelor interne ale Gavi, organizația de caritate care operează programul, revizuite de Reuters.

La aproape doi ani de la debutul unei pandemii care a ucis deja peste 5 milioane de oameni, doar 7% dintre locuitorii țărilor cu venituri mici au primit o doză a vaccinului. Livrările la nivel mondial au fost întârziate din cauza problemelor de producție, monopolurilor impuse de țările bogate, restricțiilor de export și din cauza birocrației. Multe programe au fost, de asemenea, îngreunate de ezitarea publicului.

Preocupările legale reprezintă un obstacol suplimentar pentru oficialii din domeniul sănătății care luptă împotriva coronavirusului – chiar dacă specialiștii spun că persoanele nevaccinate oferă mediul ideal pentru apariția noilor variante care amenință imunitatea câștigată cu greu în întreaga lume. Mulți producători de vaccinuri anti-Covid-19 au cerut țărilor să despăgubească pacienții pentru eventualele efecte adverse suferite în urma vaccinării, potrivit Națiunile Unite.

În cazul în care guvernele nu dețin controlul, acest lucru nu este posibil.

Sunt afectați migranții, refugiații și solicitanții de azil

Fenomenul afectează oamenii strămutați în urma crizelor din Myanmar, Afganistan și Etiopia, care sunt dincolo de accesul schemelor de vaccinare ale guvernelor naționale.

Pentru refugiați, migranți și solicitanți de azil, precum și pentru persoanele afectate de dezastre naturale sau de alte evenimente care le-au scos în afara ajutorului guvernamental, programul global cunoscut sub numele de COVAX a creat un tampon umanitar – o rezervă de vaccinuri urmează să fie administrate de grupuri umanitare. Gavi, alianța pentru vaccinuri, este un parteneriat public-privat înființat în 2000 pentru a promova vaccinarea în întreaga lume.

Dar acel tampon nu are niciun mecanism care să ofere compensații. Gavi, care operează COVAX alături de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), spune că acolo unde cei care solicită doze nu pot suporta riscurile legale, livrările pot fi făcute numai dacă producătorii de vaccinuri își asumă răspunderea.

Nu acceptă răspunderea legală

Companiile care sunt dispuse să facă acest lucru furnizează doar o mică parte din serurile incluse în program, potrivit persoanelor familiarizate cu situația.

Mai mult de două treimi din dozele de COVAX au venit de la Pfizer/BioNTech, AstraZeneca și Moderna, spune Gavi. Moderna refuză să ofere comentarii. AstraZeneca și Pfizer spun că sunt în discuții cu Gavi, dar au refuzat să ofere detalii.

Mai puțin de 2 milioane de doze au fost trimise până acum, în principal din cauza preocupărilor legale, spune Gavi. Aproximativ 167 de milioane de persoane riscă să fie excluse din programele naționale, potrivit datelor Națiunilor Unite citate în documente.

Dacă laboratoarele nu acceptă răspunderea legală, „accesul la vaccinuri pentru unele persoane va fi dificil”, arată documentele Gavi.

Reticența producătorilor de vaccinuri de a-și asuma riscurile legale este „un obstacol major” în încercările de a furniza vaccinuri, a declarat pentru Reuters un purtător de cuvânt al lui Gavi.

Doar patru laboratoare își asumă riscurile

Trei producători de medicamente chinezi au fost de acord să-și asume riscurile legale: SinoVac Biotech Ltd, Sinopharm Group Co. Ltd și Clover Biopharmaceuticals Co. Ltd.

Johnson&Johnson a confirmat că va prelua cererile de despăgubire: „Suntem mândri să facem parte din acest efort de a proteja oamenii cei mai vulnerabili din lume”, a declarat Paul Stoffels, Președinte al Comitetului Executiv și Director Științific.

Însă doar o treime din proviziile COVAX au venit de la aceste patru firme.

La nivel global, au fost raportate puține infectări cu Covid în rândul refugiaților, migranților și solicitanților de azil – testarea nu este întotdeauna sistematică, iar infectările pot genera doar simptome ușoare, în special la persoanele mai tinere.

Sursa: Reuters

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook