Lumea nu s-a oprit în loc când ne-am confruntat cu alte infecții virale. De ce se întâmplă asta acum?

Lumea nu s-a oprit în loc când ne-am confruntat cu alte infecții virale. De ce se întâmplă asta acum?

Deci, ce este acest coronavirus? Care sunt capriciile structurii sale ce îl transformă într-o amenințare atât de mare încât să fie necesare restricții atât de dure?

Maestru al înșelăciunii

În stadiile incipiente ale unei infectări, virusul este capabil să înșele corpul. Coronavirusul poate ajunge la plămâni sau la căile respiratorii, iar sistemul nostru imunitar crede că totul este ok, tutuși.

„Acest virus este înșelător, poți avea o ‘fabrică virală’ în nas și să te simți complet sănătos”, spune prof. Paul Lehner de la Universitatea din Cambridge, potrivit BBC.

Celulele corpului nostru încep să elibereze substanțe chimice – numite interferoni – odată ce sunt deturnate de un virus și acesta este un semnal de avertizare către restul corpului și către sistemul imunitar.

Dar coronavirusul are o „capacitate uimitoare” de a opri acest avertisment chimic, spune Prof Lehner, „o face atât de bine încât nici măcar nu știi că ești bolnav”.

El spune că atunci când privim celulele infectate în laborator nu putem spune că au fost afectate, deși testele arată că ele „au o încărcătură virală foarte mare” și acesta este doar unul dintre «așii din mânecă» pe care îi are virusul.

Se comportă ca un ucigaș care „lovește și fuge”

Cantitatea virală atinge apogeul cu o zi înainte de a apărea primele simptome.

Dar durează cel puțin o săptămână până când virusul avansează până la punctul în care oamenii au nevoie de tratament spitalicesc.

Aceasta este o tactică evolutivă cu adevărat revoluționară – nu esti în pat, ieși afară și te distrezi”, spune prof. Lehner.

Deci, virusul este ca un șofer care provoacă un accident si fuge de la fața locului – virusul trece la următoarea victimă cu mult înainte de a ne vindeca.

În termeni clari, „virusului nu-i pasă” dacă mori, spune prof. Lehner, „acesta este un virus « hit and run » (lovește și fuge).

Aceasta este marea diferență față de virusul SARS, din 2002, pentru care cele mai contagioase zile erau cele în care oamenii dezvoltau simptome, deci bolnavii erau ușor de izolat.

Este un virus nou, deci organismul este nepregătit

Îți mai amintești ultima pandemie? În 2009 au existat temeri uriașe cu privire la H1N1, sau gripă porcină.

Cu toate acestea, virusul nu s-a dovedit a fi nici pe departe atât de letal pe cât se anticipase, deoarece persoanele în vârstă aveau deja o anumită protecție. Noua tulpină a fost similară cu unele care care mai fuseseră întâlnite în trecut.

Există alte patru coronavirusuri umane, care provoacă simptome comune de răceală. Prof. Tracy Hussell, de la Universitatea din Manchester, a declarat: „Aceasta este una nouă, deci nu credem că există un tip de imunitate anterioară”.

Noutatea lui SARS-CoV-2, spune ea, poate fi „un șoc pentru sistemul imunitar”.

 Această lipsă de protecție prealabilă este comparabilă cu cea din cazul europenilor care au dus variola în America, cu consecințe mortale.

Construirea unei apărări imune de la zero este o adevărată problemă pentru persoanele în vârstă, deoarece sistemul lor imunitar este lent.

A învăța să combată o nouă infecție implică multe încercări și erori din partea sistemului imunitar.

Dar la vârste mai înaintate producem un grup mai puțin diversificat de celule T – o componentă centrală a sistemului imunitar – astfel încât este mai greu să le identificăm pe cele care pot apăra împotriva Coronavirusului.

Provoacă lucruri ciudate și neașteptate corpului

Covid începe ca o boală pulmonară (chiar și acolo face lucruri ciudate și neobișnuite), dar poate afecta întregul corp.

Prof. Mauro Giacca, de la King’s College din Londra, spune că multe aspecte ale Covidului sunt „unice” pentru o boală care „este diferită de orice altă boală virală comună”.

El spune că virusul face mai mult decât să distrugă pur și simplu celulele pulmonare, ci le corupe. Celulele au fost văzute fuzionând si formând unități masive care funcționează defectuos – numite syncytia.

Prof. Giacca spune că poate avea loc o „vindecare completă” a plămânilor după o gripa severă, dar „acest lucru nu se întâmplă” în cazul Covid.

„Este o infecție destul de ciudată”, spune el.

Capacitatea de coagulare a sângelui se schimba și ea în mod ciudat, după cum afirmă unii medici. Nu pot administra perfuzii unui pacient, deoarece este blocată imediat cu sânge coagulat.

Moleculele de coagulare din sânge sunt „cu 200%, 300%, 400% mai mari” decât în ​​mod normal la unii pacienți cu Covid, spune prof Beverly Hunt, de la King’s College din Londra.

Ea a declarat pentru Inside Health: „Sincer, într-o carieră foarte lungă, nu am văzut niciodată un grup de pacienți cu sânge atât de vâscos”.

Aceste efecte asupra întregului corp ar putea fi cauzate de « breșa » prin care trece virusul pentru a infecta celulele – o proteină numită ACE2. Se găsește în tot corpul, inclusiv în vasele sanguine, ficat, rinichi, precum și în plămâni.

Virusul poate provoca inflamații unor pacienți, ceea ce face ca sistemul imunitar să reactioneze în exces, cu consecințe dăunătoare pentru restul corpului.

Suntem mai grași decât ar trebui să fim

Covid este o boala mai severă în cazul celor care suferă de obezitate. O talie generoasă crește riscul de a avea nevoie de terapie intensivă. Acest lucru este neobișnuit.

„Asocierea sa foarte puternică cu obezitatea este ceva ce nu am observat în cazul altor infecții virale. Dacă este vorba de alte leziuni pulmonare si nu cele provocate de Covid, persoanele obeze se descurcă adesea bine”, a spus prof. Sir Stephen O’Rahilly, de la Universitatea din Cambridge.

Grăsimile în exces provoacă o tulburare metabolică care pare să se combine în mod nefavorabil cu coronavirusul.

Pacienții obezi au mai multe șanse de a avea niveluri mai ridicate ale inflamației în organism și mai multe proteine care pot duce la coagulare puternică.

Sursa: BBC

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook