Liga Drepturilor Omului din Franța: Nu prelungiți starea de urgență

Liga Drepturilor Omului din Franța: Nu prelungiți starea de urgență

¨Pe 17 iunie, Parlamentul Francez va fi invitat să extindă starea de urgență după 11 iulie, și să prelungească măsurile de izolare care deja au adus țara în genunchi din punct de vedere economic și politic.

De ce să extindem starea de urgență când amenințarea dispare? Destul de previzibil, executivul a profitat de criză pentru a-și extinde prerogativele și astăzi ar vrea chiar să prelungeasca aceasta stare în detrimentul libertăților publice.”

Liga Drepturilor Omului a inițiat o petiție care solicită ca starea de urgență să nu se prelungească:

Starea de urgență instituită pe 24 martie a transformat țara în doar câteva luni într-un sistem autoritar: libertățile publice, în loc să fie regula, au devenit excepția, sub rezerva bunăvoinței birocrației responsabile de a impune izolarea.

Am văzut dispariția libertății de mișcare, a adunărilor, a comerțului liber, a trecerii frontierelor și a reapariției practicilor unei alte epoci, a celor din economia de război. Cu mult zel, executivul și aripa sa armată, administrația, s-a angajat să controleze prețurile, rechiziționând materialul medical căruia nu-i anticipase lipsa și sa amendeze cetățeni obișnuiți care ieseau prea des la aer.

NORMALIZAREA PRACTICILOR LIBERTICIDE

Prefecții, acești noi administratori generali ai centralismului prezidential, vor putea continua să facă pe micii șefi, așa cum au făcut-o în timpul izolarii, să interzica adunări, să limiteze accesul la plajă sau să hărțuiască cetățenii în functie de oportunitați și de instrucțiunile ierarhiei.

Aceste practici liberticide au devenit pentru mulți noua normalitate. Executivul, din nou, reduce libertățile cetățenilor în numele presupusei eficiențe a acțiunii publice.

Mai rău, ieșirea din izolare a arătat că guvernul este incapabil să-și aplice propriile interdicții pe stradă: manifestațiile anti-rasism au fost tolerate și considerate legitime de un președinte care încă e în căutarea recunoașterii opiniei publice.

Indiferent de cerințele protestatarilor, semnalul nu este unul bun: trebuie să respectăm starea de urgență sanitară, cu excepția cazului în care guvernul consideră că regulile acestei stări de urgență nu se aplică. Acest dublu standard are un nume, « arbitrar », un arbitrar pe care statul de drept îl controlează la maxim în democrația liberală.

Este timpul să reînvățăm cum e să fim liberi, adică să trăim fără o stare de urgență care nu mai are niciun motiv să existe astăzi.

Sursa: Contrepoints

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook