Ivermectina poate fi eficientă doar pentru pacienții Covid care sunt afectați și de paraziți intestinali

Ivermectina poate fi eficientă doar pentru pacienții Covid care sunt afectați și de paraziți intestinali

Susținătorii ivermectinei insistă că există date științifice solide care demonstrează eficacitatea medicamentului. Un site web bine documentat listează și trimite către 65 de lucrări diferite pe acest subiect, multe dintre acestea, la suprafață, par să susțină afirmațiile lor.

Ar putea toate aceste studii să fie greșite? Analiza recentă a lui Avi Bitterman, un dermatolog din New York, și Scott Alexander, un blogger proeminent, sugerează că răspunsul este nuanțat. Ivermectina ajută probabil un subgrup de pacienți cu Covid-19: cei care sunt, de asemenea, infectați cu paraziții intestinali împotriva cărora a fost conceput să lupte.

Dr. Bitterman observă că studiile care arătau eficiența ivermectinei erau realizate în regiuni cu rate ridicate de infectare cu strongyloides, un vierme parazit. Des întâlnit în Africa, Asia și America Latină, strongyloides poate provoca, printre altele, diaree, oboseală și scădere în greutate.

Infectare amplificată de corticosteroizi

O astfel de „hiper-infecție”, care este adesea fatală, devine mult mai probabilă dacă un pacient primește corticosteroizi, care suprimă sistemul imunitar și par să facă paraziții femele mai fertili. Iar dexametazona, un corticosteroid, este acum un tratament standard pentru Covid-19 sever, deoarece împiedică sistemul imunitar să reacționeze excesiv și să atace celulele proprii ale corpului.

Pe baza observațiilor lui David Boulware, profesor de medicină la Universitatea din Minnesota, Dr. Bitterman a concluzionat că viermii strongyloides pot explica rezultatele contradictorii ale studiilor legate de eficacitatea ivermectinei ca tratament pentru Covid-19.

Studiile efectuate în țările în care paraziții sunt răspândiți, mulți oameni ar putea fi infectați atât cu SARS-Cov-2 cât și cu strongyloides.

În grupurile care au primit ivermectină în timpul studiilor, medicamentul pare să fi ținut sub control strongyloides. Acest lucru ar face să pară că ivermectina ar preveni decesele cauzate exclusiv de Covid-19, când, de fapt, le previne pe cele cauzate de paraziți sau de o combinație a celor două infecții. Mecanismul ar explica de ce majoritatea studiilor efectuate în regiuni în care strongyloides sunt rari nu au arătat niciun beneficiu al administrării ivermectinei. „Ivermectina nu tratează Covid”, spune dr. Bitterman.

„Tratează paraziții care ucid oamenii atunci când primesc steroizi care tratează Covid”.

În iulie 2020, un grup de medici a susținut în Jurnalul Asociației Medicale Americane că este „rezonabil să se ia în considerare tratamentul prezumtiv cu ivermectină pentru pacienții cu risc moderat până la crescut care nu au fost testați sau tratați anterior pentru strongyloides” și au spus că riscul de infectare cu viermi la pacienții cu Covid-19 ar trebui să se bazeze „pe factori precum țara de origine și reședința pe termen lung”. Organizația Mondială a Sănătății recomandă ivermectina în acest context.

Sursa: The Economist

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook