Italia| Planul de criză în caz de pandemie nu a mai fost actualizat din 2006. OMS și Ministerul Sănătății încearcă să mușamalizeze situația

Italia| Planul de criză în caz de pandemie nu a mai fost actualizat din 2006. OMS și Ministerul Sănătății încearcă să mușamalizeze situația

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) este acuzată că a „conspirat” cu Ministerul Sănătății din Italia pentru a elimina de pe site-ul său un raport care dezvăluia gestionarea necorespunzătoare a epidemiei Covid-19 din Italia în timpul primului val, potrivit The Guardian și Financial Times.

Acest raport „acuzator”, publicat pe 13 mai pe site-ul OMS și șters a doua zi, fără explicații, a fost scris de omul de știință OMS Francesco Zambon, susținut de alți zece colegi europeni. Analizând managementul epidemiei primei țări europene  puternic afectate de primul val, acesta a urmărit să furnizeze informații statelor care nu erau încă lovite de epidemie.

Textul intitulat „O provocare fără precedent: primul răspuns italian la Covid-19” arată că țara nu era pregătită. Documentul relevă în special faptul că planul de criză italian în caz de pandemie nu a fost actualizat din 2006. Consecința? Răspunsul inițial al spitalelor a fost „improvizat, haotic și creativ”, deoarece a fost nevoie de ceva timp pentru ca primele linii directoare oficiale să fie adoptate.

Documentul a fost eliminat de pe site, la cererea lui Ranieri Guerra, director general adjunct al OMS pentru inițiative strategice și fost director general al sănătății preventive la Ministerul Sănătății italian, între 2014 și 2017. El a fost, așadar, „responsabil pentru actualizarea planului de criză în caz de pandemie ”. Ranieri Guerra este, de asemenea, unul dintre oamenii de știință din grupul de lucru Covid-19 al guvernului italian.

„Inexactități și neconcordanțe”

Acest plan de criză se află în centrul investigațiilor efectuate în Lombardia, regiunea cea mai afectată de primul val, cu privire la o posibilă neglijență a autorităților. Anchetatorii se bazează, de asemenea, pe un raport făcut după primul val de un fost general al armatei în retragere, Pier Paolo Lunelli, care a ajuns la concluzia că aproape 10.000 de decese legate de Covid-19 ar putea fi atribuite lipsei unor protocoale pentru combaterea pandemiei. „Dacă procurorii din Bergamo constată că Italia nu și-a actualizat planul de pandemie, toți miniștrii sănătății și primii miniștri din 2013 sunt expuși riscului de a fi judecați în instanță”, notează Guardian.

Doar Ranieri Guerra a fost audiat de procurori. OMS ar fi „insistat” ca Francesco Zambon și alți cercetători implicați în redactarea raportului să fie scutiți de a depune mărturie. Omul de știință din cadrul OMS ne asigură însă că era pregătit pentru asta, dar că a fost sfătuit să nu o facă. El susține că a fost amenințat cu demiterea de către Ranieri Guerra, dacă nu modifica partea din text referitoare la planul învechit. În ciuda rapoartelor sale, el a spus că nu a fost efectuată nicio anchetă internă. „Pentru a-și păstra obiectivitatea și independența, OMS nu se implică în mod normal în probleme juridice la nivel național”, a declarat OMS pentru Financial Times.

Într-o declarație trimisă săptămâna trecută, organizația justifică eliminarea textului din cauza „inexactităților și neconcordanțelor” care erau prezente în respectiva lucrare. Ce contestă cercetătorul Francesco Zambon în interviul din Financial Times: „Niciodată în nouă luni nu mi s-a spus că acest raport conține inexactități și inconsecvențe”. El amintește că pentru orice articol publicat pe site-ul OMS sunt necesare mai multe aprobări.

„Pactul încheiat cu Ministerul Sănătății din Italia”

Cu o lună înainte de publicare, Francesco Zambon a trimis o prezentare generală a rezultatelor către Ranieri Guerra, care a împărtășit-o apoi cu ministrul Sănătății, Roberto Speranza. The Guardian susține că a avut acces la e-mailurile trimise lui Francesco Zambon din partea lui Ranieri Guerra și a directorului OMS Europa, Hans Kluge, care par să „reflecte un pact încheiat cu Ministerul Sănătății italian pentru a păstra raportul secret”.

Ministerul italian al Sănătății neagă orice implicare. Raportul „nu a fost niciodată trimis ministrului Sănătății, care, prin urmare, nu l-a revizuit niciodată”, a spus el într-o declarație citată de The Guardian. Francesco Zambon susține că a încercat fără succes să alerteze înalții oficiali cu privire la consecințele blocării acestui raport. Informațiile pe care le conținea ar fi putut să salveze vieți în țările care nu erau încă afectate de epidemie.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook