Israel, cu rată de vaccinare mult superioară Iordaniei, puternic afectat de un nou val Covid în comparație cu țara vecină

Israel, cu rată de vaccinare mult superioară Iordaniei, puternic afectat de un nou val Covid în comparație cu țara vecină

Israelul, pionierul campaniei de vaccinare, se confruntă în prezent cu o explozie de cazuri Covid, în timp ce Iordania, țara vecină, rămâne pe platou. Comparația produce controverse. Avocatul Fabrice Di Vizio i-a adresat o întrebare foarte precisă medicului Benoît Papon, de la spitalul american din Paris, în timpul unei emisiuni de pe postul CNews.

„De ce Iordania, care se află pe aceeași latitudine cu Israelul și care are graniță cu Israelul, nu are la fel de multe cazuri de Covid-19?”. Israelul, țară în care rata vaccinării este foarte ridicată, se confruntă cu un val deosebit de puternic de contaminare, în timp ce Iordania are indicatorii pandemici relativ stabili, deși nu există un procent atât de mare de persoane vaccinate.

Stupoare în platou: medicul a ezitat și, în cele din urmă, a preferat să-și atace interlocutorul, în loc să-i răspundă.

Cele două țări, deși sunt vecine, au gestionat diferit pandemia Covid. În privința vaccinării, Israelul a acționat rapid și avea deja 60% din populație vaccinată încă din aprilie trecut. Iordania a început campania de vaccinare mult mai târziu și mai încet: în prezent, 29% din populație este complet vaccinată (două doze).

Alte acțiuni luate de fiecare stat în parte confirmă diferența dintre ele: în timp ce Israelul și-a redeschis locurile publice destul de repede după ultimul val din martie 2021, Iordania a continuat să impună un control ferm la frontieră până în iunie. Ritmul „valurilor” de contaminare este, de altfel, un prim indiciu atunci când se compară cele două țări. Dacă, așa cum spune Di Vizio, Israelul „arde” și Iordania nu, acest lucru ar putea fi și rezultatul unui decalaj de contaminare observat de mai bine de un an între cele două țări, Iordania atingând vârful de contaminare la aproximativ două luni după Israel.

Prin urmare, nu este greșit să spunem că o țară se descurcă mai rău decât cealaltă în acest moment, dar adevărata evaluare nu va fi posibilă timp de câteva săptămâni.

Însă, o fațetă a realității pare dificil de negat: vaccinarea, chiar și la scară largă, nu împiedică în mod clar circulația virusului. În Israel, recordul de contaminare a tuturor valurilor a fost chiar depășit în ultimele zile, cu o medie de 11.000 de cazuri înregistrate zilnic.

Sursa: Le Figaro

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook