Îmbrățișările copiilor ascund mesaje codificate, mai ales în această perioadă!

Îmbrățișările copiilor ascund mesaje codificate, mai ales în această perioadă!
de Iulia Maria Pârlea

Psihoterapeutul american, Virginia Satir, spunea că: „Avem nevoie de 4 îmbrățișări pe zi pentru a supraviețui, 8 îmbrățișări pe zi pentru a ne menține și 12 îmbrățișări pe zi pentru a crește”.

Studiile arată că îmbrățișările (și râsul) ajută la vindecarea bolilor, singurătății, anxietății și stresului!

Ce se ascunde în spatele unei îmbrățișări?

Pare o întrebare banală pentru că la prima vedere îmbrățișarea este pur și simplu un gest de afecțiune, frumos și profund.

Dar îmbrățișările copiilor ascund uneori mesaje codificate.

Pentru că ei nu știu să verbalizeze emoțiile precum adulții, pentru copii, bucuria, frica, disconfortul se manifestă prin gesturi, unul dintre acestea fiind îmbrățișarea.

Atunci când copilul tău caută o îmbrățișare, când simți că are nevoie de ea, poate că îți spune ceva. Poate să fie fericire pură sau în alte cazuri, frică, disconfort, tristețe, toate emoțiile care, în special în această perioadă de carantină, pot apărea mai des.

Nu este o coincidență faptul că multe mame, în timpul pandemiei, au observat că micuțîi lor sunt mai “mămoși”. Asta dezvăluie o nevoie acută de protecție împotriva incertitudinii situației actuale.

Atunci când copilul îți cere mai multă atenție decât de obicei nu este plictiseală, ci nevoia de reasigurare într-un moment de schimbare profundă pe care copiii o percep emoțional dincolo de cuvinte.

Dar de ce îmbrățișarea și nu altceva?

Pentru că în primii 10 ani de viață, spațiul din brațele mamei și tatălui este sacru. Ca un loc sigur la care te întorci, ca un cuib plin de căldură și afecțiune gata să te întâmpine atunci când ai nevoie.

Ceea ce poți face în calitate de părinte este să nu îi refuzi acest spațiu și să îl primești în brațele tale cu răbdare și generozitate.

Cu siguranță nu este ușor să echilibrezi totul, dar să fii prezent este foarte important. Se poate face și dacă timpul disponibil este scurt!

Implică-l, de exemplu, în activitățile tale. Lasă-l să te sprijine în timpul îndeplinirii unor sarcini sau în pregătirea meselor. Este o modalitate de a-l face să se simtă dorit și iubit… și în siguranță.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook