Frecvența efectelor secundare la vaccinul anti-Covid este de trei ori mai mare în cazul celor infectați anterior

Frecvența efectelor secundare la vaccinul anti-Covid este de trei ori mai mare în cazul celor infectați anterior

Efectele secundare ale vaccinului apar de până la trei ori mai des la persoanele care au fost anterior infectate cu coronavirus, arată cifrele publicate de King’s College ZOE, care a înregistrat date corelate cu peste 700.000 de vaccinări. Cei care au fost deja infectați sunt mai susceptibili de a raporta efecte secundare.

Efectele secundare severe reprezintă adesea un semn al unei imunități mai puternice, iar cercetările emergente sugerează că o singură doză a vaccinului oferă un efect protector similar cu două doze în cazul persoanelor care nu au intrat în contact cu virusul.

Datele ZOE arată că 12,2% dintre cei vaccinați au raportat efecte secundare după prima doza de Pfizer, comparativ cu 35,7% în cazul celor infectați anterior.

Pentru vaccinul Oxford/AstraZeneca, 31,9% au raportat simptome după prima doză, iar cifra crește la 52,7% pentru cei au fost diagnosticați anterior cu Covid. Majoritatea oamenilor au raportat dureri musculare, senzație de oboseală sau dureri de cap.

Ellie Barnes, profesor de hepatologie și imunologie la Universitatea din Oxford spune că „există date care arată că atunci când ai fost infectat cu Covid, celulele T se activează, apoi devin celule T de memorie și se calmează. „Dar ele sunt capabile să răspundă foarte rapid la vaccinare. Deci, dacă ai fost infectat și apoi primești prima doză de vaccin, ai un răspuns foarte bun la acea doză unică, în comparație cu cineva care nu a fost infectat inainte”.

Studiile certifică ipoteza

Luna trecută, cercetătorii de la Spitalul Mount Sinai, din New York, au descoperit că persoanele infectate anterior aveau între 10 și 20 de ori mai mulți anticorpi după prima doză. Universitatea din Maryland, SUA, a găsit, de asemenea, un răspuns mai puternic în cazul lucrătorilor din domeniul sănătății care au fost anterior infectați.

Eleanor Riley, profesor de imunologie și boli infecțioase la Universitatea din Edinburgh, a declarat: „Ambele cercetări sugerează că persoanele care au fost infectate cu Covid au nevoie de o singură doză de vaccin. Pare să le ofere o protecție cel puțin la fel de bună ca două doze de vaccin”.

Cercetările au arătat că femeile au fost de două ori mai predispuse la efecte secundare decât bărbații – în cazul vaccinului Pfizer -, și cu aproximativ 50% cu vaccinul AstraZeneca.

Sursa: The Telegraph

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook