Franța| Aproape 50 de teatre sunt sub ocupația artiștilor. Ministrul Culturii consideră mișcarea „inutilă și periculoasă”

Franța| Aproape 50 de teatre sunt sub ocupația artiștilor. Ministrul Culturii consideră mișcarea „inutilă și periculoasă”

Mișcarea de ocupare a teatrelor, lansată la începutul lunii martie la Paris, se răspândește în toată Franța. „Dă-ne perspective”: există acum aproape 50 de săli care sunt ocupate în toată Franța, inclusiv Opéra de Lyon și Grand Théâtre de Bordeaux. Artiști independenți și studenți care cer redeschiderea spațiilor culturale și retragerea proiectului de lege care modifică asigurările de șomaj.

Mișcarea care a început pe 4 martie la Teatrul de l’Odéon din Paris a avut efect. 50 de săli de teatru sunt ocupate în toată Franța și cifra „crește de la oră la oră”, spun sindicatele.

Studenți îngrijorați

La Opéra de Lyon, aproximativ 50 de studenți din domeniile artistice au intrat luni în dimineață în clădire. „Ne pregătim pentru o meserie care este complet blocată și ne întrebăm ce se va întâmpla când terminăm”, spune cu îngrijorare Kainana Ramadani, actriță în ultimul an de pregătire. Conducerea Operei a transmis că „ia în considerare” preocupările studenților „care mâine vor fi artiștii și artizanii vieții noastre culturale”.

Ocupație „respectând protocolul Covid”

La Bordeaux, câteva zeci de oameni au ocupat sala Grand Théâtre de Bordeaux luni după-amiază și aproximativ 15 dintre ei au dorit să-și petreacă noaptea acolo. Primăria, care administrează monumentul istoric, a solicitat respectarea unei limite de 30 de persoane.

„Ocupăm o clădire istorică și fragilă, așa că ne ocupăm de ea! Și respectăm protocolul Covid, nu vrem să fim tratați ca fiind iresponsabili”, a declarat un membru al sindicatului lucrătorilor independenti.

„Cuvântul cultură nici măcar nu se pronunță în timpul întâlnirilor domnilor miniștri”, atenționează Dimitri Boutleux, viceprimar pentru cultură. Aceeași poveste în Pau, unde artiștii ocupă acum sala Zénith, după ce au părăsit Teatrul Saragossa din motive de siguranță și distanțare. „Dă-ne perspective, pentru că lumea culturii nu are”, spun protestatarii.

Mișcare „inutilă”, potrivit ministrului Culturii

Ministrul Culturii, Roselyne Bachelot, a caracterizat săptămâna trecută ocuparea teatrelor ca fiind „inutilă” și „periculoasă”. Guvernul a alocat încă 20 de milioane de euro pentru cultură, dar demersul nu a împiedicat intensificarea mișcării de ocupație.

„Fondurile noastre sunt în pericol”

Teatrul Lorient a fost ocupat luni de aproximativ 20 de persoane care cer „retragerea proiectului de lege de reformare a asigurărilor pentru șomaj”, explică Youen Paranthoën, reprezentant al Sindicatelor Artiștilor Muzicieni din Franța-CGT. „Timp de un an, noi nu am generat contribuții sociale, iar acum fondurile noastre sunt în pericol”.

Mișcarea a ocupat, de asemenea, Marele Teatru de Dijon, Teatrul Național de Nisa, CDN din Montpellier, scena muzicală Paloma din Nîmes și Teatrul Gérard Philipe din Saint-Denis.

Sursa: BFMTV

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook