FDA: Stresul post-traumatic, tratat cu MDMA, un ingredient activ din ecstasy

FDA: Stresul post-traumatic, tratat cu MDMA, un ingredient activ din ecstasy

FDA, Agenția Națională a Medicamentului din Statele Unite, permite extinderea cercetărilor privind folosirea MDMA- ului pentru tratarea sindromului post traumatic. Drogul poate fi folosit în scopuri medicinale din 2021.

Food and Drug Administration (FDA), organizaţia Statelor Unite, a desfășurat experimente clinice complexe în care s-au folosit MDMA (sau Ecstasy) alături de tratamentul tradiţional, în încercarea de a găsi un remediu pentru tulburarea de stres post-traumatic (TSPT).

Se dorește dezvoltarea unei versiuni de MDMA destinată pentru uzul comercial pentru cei afectaţi de această condiţie psihologică.  Războiul, violul sau alte agresiuni de acest gen urmăresc persoanele care au trecut prin ele toată viaţa, dezvoltând sindromul de stres post-traumatic. Manifestările clinice ale acestuia sunt depresiile, anxietatea accentuată până la atac de panică sau halucinaţii. Totodată, o persoană traumatizată în trecut este, deseori, indiferentă la viaţa cotidiană, lipsită de reacţie şi de putere de concetrare, are accese de mânie şi tulburi ale somnului.

Ecstasy este un drog care, în prima fază de administrare, oferă senzaţii plăcute: un surplus de energie, o stare de alertă şi un simţ al euforiei. După ce aceste efecte dispar, apar cele negative precum confuzie, paranoia sau chiar psihoză. Totuşi, administrat în doze mici şi în modalităţi controlate, efectele benefice pot fi substanţiale pe termen lung.

Cum funcționează terapia asistată cu MDMA?

Terapia asistată cu MDMA ajută pacienții să facă față condiției lor și le poate indica o cale de ieșire din această condiție. Capacitatea unică a MDMA de a reduce anxietatea și de a crește încrederea interpesonală poate forma compatibilitatea ideală ce poate folosi ca adjuvant în psihoterapia pentru tulburarea de stres post-traumatic.

MDMA reduce semnificativ activitatea în amigdala stângă (asociată cu frica și amintirile traumatizante). Poate, de asemenea, crește semnificativ gama de emoții pozitive față de sine și de cei din jur, și poate crește încrederea interpersonală fără a provoca distorsiuni de ordin senzorial și fără a împiedica accesul la emoțiile dificile ale pacientului.

Ce este tulburarea de stres post-traumatic?

Tulburarea de stres post-traumatic – PTSD, poate fi o boală cronică și devastatoare, care afectează sever calitatea vieții pacientului, fiind asociată cu rate mari de invaliditate și suicid. Pacienții cu o astfel de tulburare depun un efort imens pentru a menține relații sănătoase la muncă, în societate, cu prietenii și familia.

PTSD poate fi cauzată de război, abuzuri sexuale, abuzuri în copilărie, tortură, crime violente, accidente, dezastre naturale și alte evenimente intens disturbatoare. Pacienții cu PTSD evită de cele mai multe ori să își exprime propriile emoții, experimentând o anxietate persistentă și hiperexcitabilitate. Mecanismele de evitare și retragere nu fac decât să întărească amintirile traumatizante, în loc să le slăbească. PTSD este o problemă de sănătate globală.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook