Expresia „One-man show” este sexistă și ar trebui înlocuită, spune Universitatea britanică Aston

Expresia „One-man show” este sexistă și ar trebui înlocuită, spune Universitatea britanică Aston

Universitatea Aston i-a sfătuit pe studenți să nu mai folosească expresii precum Old Masters, mastercopy sau founding fathers (parinți fondatori), deoarece sunt sexiste. Chiar și cuvântul „britanic” poate fi problematic.

Studenții sunt rugați să evite cuvintele care pot întări prejudecățile, se arată într-un document dedicat studenților Facultății de Sociologie de la Universitatea Aston.

Printre termenii care trebuie evitați se numără și one-man show, forefathers (părinți fondatori), seminal, manmade (creat de om) si masterful (magistral). Alternativele recomandate sunt: spectacol de o persoană, strămoși, clasici sau formatori, sintetici și dominatori. Old Masters ar trebui înlocuiți cu artă/artiști clasici, mastercopy cu « exemplare de top » sau « originale » și părinți fondatori cu fondatori, spune universitatea.

Multe alte cuvinte sau fraze sunt descrise ca având nuanțe rasiste sau colonialiste, inclusiv civilizație, imigranți, nativi (în unele contexte), non-albi, lumea a treia și trib.

Documentul a fost publicat de un student îngrijorat, spune Toby Young, secretar general al Uniunii pentru Libera Expresie.

Un purtător de cuvânt al Universității a declarat pentru The Times: „Sociologii sunt instruiți să gândească critic despre limbă și despre modul în care limba poate reproduce efectele puterii și excluziunii”.

Sursa: Daily Mail

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook