Paris| 84% dintre cetățeni consideră că orașul este mizerabil. „E mai rău ca în Somalia”

Paris| 84% dintre cetățeni consideră că orașul este mizerabil. „E mai rău ca în Somalia”

84% dintre parizieni consideră că orașul lor este murdar, iar 73% spun că sunt „nemulțumiți” de modul în care Capitala este curățată și întreținută. Sondajul Ifop publicat de Journal du Dimanche arată că cetățenii sunt furioși pe primarul Anna Hidalgo. „Problema mizeriei din Paris este o piatră în pantoful candidatului socialist”, subliniază François Kraus, directorul Ifop. „Este una dintre bilele negre ale bilanțului. Cu atât mai mult cu cât senzația de mizerie crește, în ciuda multiplelor sale anunțuri.”

Studiul a fost comandat și finanțat de Union Parisienne, un grup de asociații care face parte din mișcarea #SaccageParis, care denunță pe rețelele sociale murdăria și „urâțenia” capitalei. Utilizatorii hashtag-ului anti-Hidalgo, denunță „anarhia organizată”, „abandonul cartierelor” sau „atitudinea dogmatică a primăriei”.

„Sondajul confirmă că marea majoritatea parizienilor cred că orașul se află într-o stare deplorabilă, nu este întreținut și este abandonat”, spune Rudy Maroudin, purtătorul de cuvânt al asociației. „Și devine din ce în ce mai rău. Mai rău!”.

Un locuitor din Porte d’Aubervilliers (18), care a votat cu Anne Hidalgo, „nu mai suportă această situație jalnică”, pe care o definește ca fiind „mai rea decât în ​​Mogadiscio [capitala Somaliei]”.

Nemulțumire în cartierele populare

Potrivit Ifop, cei mai nemulțumiți dintre parizieni sunt cei care locuiesc în cartiere muncitoare (18, 19, 20), unde 90% dintre cei chestionați consideră că Parisul este murdar, față de 74% în vestul orașului. „Cu cât suntem mai în dreapta în spectrul politic, cu atât suntem mai nemulțumiți”, arată sondajul. Categoriile modeste sunt cele mai critice (96%). François Kraus observă „câteva mici diferente geografice, sociale și politice, dar, în general, nemulțumirea este masivă”.

„Anne Hidalgo refuză să deschidă ochii cu privire la amploarea problemei. Orașul cheltuie deja 500 de milioane de euro pe an pentru curățenie, cu rezultatele pe care le știm!”, spune scriitorul Pierre Liscia.

Consilierul regional pledează pentru „o adevărată politică represivă” și o „externalizare privată a serviciilor de curățenie”.

Însă executivul – care nu vrea să audă despre privatizare – se bazează pe verbalizare. „Noua poliție municipală va fi operațională pe 18 octombrie, cu cei 153 de agenți ai primei promoții [5.000 pe termen lung], anunță Nicolas Nordman, asistent de securitate.”

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook