VIDEO| Doi studenți sunt dați afară din biblioteca universității Arizona pentru că sunt albi. „Nu ești buricul pământului”

VIDEO| Doi studenți sunt dați afară din biblioteca universității Arizona pentru că sunt albi. „Nu ești buricul pământului”

Joi, două studente de la Arizona State University din Statele Unite au postat pe Instagram un videoclip care a devenit apoi viral. Filmat de una dintre cele două tinere, clipul le surprinde pe studente rugându-i pe doi dintre colegii lor de clasă albi să părăsească biblioteca universității unde studiau, deoarece se simt „jignite”. Tinerele care sunt activiste Black Lives Matter, au fost deranjate de un sticker lipit pe computerul unuia dintre cei doi băieți albi care era inscripționat cu „Viețile Polițiștilor Contează” (Police Lives Matter).

În timp ce filmează, cele două tinere își acuză colegii: „Ne jignești. Viața polițiștilor contează? Ăsta este spațiul nostru. Voi îl faceți să devină incomod”, spun ele. Redenumit de universitate drept „spațiu de învățare multiculturală”, titlul bibliotecii a devenit rapid o sursă de dispută între cele două tabere. „’Ești alb, înțelegi ce înseamnă un spațiu multicultural? Înseamnă că nu ești buricul pământului!’, spune una dintre studente.

„Albul nu este o cultură! Crezi că albul este o cultură?”. Furioase, cele două studente strigă că Universitatea de Stat din Arizona (ASU) abuzează de studenți protejând oameni cum sunt cei doi băieți.

Un autocolant în centrul dezbaterii

Cei doi nu îndrăznesc să se apere prea mult, dar unul dintre băieți reacționează la un moment dat, după ce una dintre fetele de culoare îi spune: „Bărbații albi cred că ne pot ocupa spațiul. […] Ăsta este singurul loc din campus în care nu ești buricul pământului, dar tot încerci să arăți că ești, ceea ce este un rahat de om alb!”. Enervat, studentul răspunde în cele din urmă: „Nu sunt rasist, doar studiez. Plătesc aceeași taxa de școală pe care o plătești si tu, lucrez 60 de ore pe săptămână pentru a o achita, pentru că părinții mei nu-mi dau bani!”

După ce le reproșează că sunt albi, tinerele se concentrează pe autocolantul „Viețile Poliției Contează”. În opinia celor două studente, ei încearcă să apere polițiștii care „ucid oameni ca ele” și îi acuză că „promovează ucigașii”. Chiar dacă băieții sunt apărați de unul dintre colegii lor, în cele din urmă vor părăsi biblioteca, sub presiunea celor două studente.

Pe lângă faptul că unul dintre cei doi băieți poartă un tricou cu „Nu am votat pentru Joe Biden”, autocolantul are o încărcătură destul de mare. „Critica inițială era legată de faptul că studentul alb avea autocolantul „Police Lives Matter”. […] Chiar dacă sloganul este puțin diferit, se pare că oamenii îl asociază cu „Blue Lives Matter”, referință la mișcarea născută în 2014 în semn de protest față de mișcarea Black Lives Matter, în urma asasinării a doi ofițeri de poliție.

„Autocolantul deranjează sau faptul că un alb se află într-un spațiu multicultural?”, întreabă un utilizator al rețelelor de socializare.

Sursa: Le Point

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook