O singură femeie a primit Premiul Nobel în 2021. „Nu vom face cote de gen sau etnie”, explică Academia

O singură femeie a primit Premiul Nobel în 2021. „Nu vom face cote de gen sau etnie”, explică Academia
 Maria Ressa, câștigătoare a Premiului Nobel pentru Pace în 2021. Foto: AP

Jurnalista filipineză Maria Ressa rămâne singura femeie care primește un premiu Nobel în 2021, alături de 12 bărbați. De la crearea prestigiosului premiu, în 1901, doar 6% din premii au revenit femeilor. Patru dintre cei zece câștigători de anul trecut au fost femei. Un an „excepțional” având în vedere că premiile sunt de obicei câștigate de bărbați. Numărul femeilor care au câștigat a crescut de la începutul secolului, dar rămâne redus.

888 de bărbați au câștigat Premiul Nobel, comparativ cu 59 de femei. Însă, în total, 58 de femei au primit distincția, pentru că Marie Curie a fost laureată de două ori – odată în fizică, în 1903, altădată în chimie, în 1911.

Numărul de femei premiate a crescut de la începutul anilor 2000. De la 11 premiate între 1981 și 2000, la 29 între 2001 și 2020. Anul 2009 este văzut ca un an record, în care patru din nouă câștigători au fost femei. Tot patru femei au câștigat și în 2020.

Academia se apără

„Este trist că există atât de puține femei premiate la Nobel”, spune Göran Hansson, secretar general al Academiei Suedeze de Științe, care acordă premiile la fizică, chimie și economie. El spune că este îngrijorat de lipsa premiilor acordate femeilor și consideră că „acest lucru reflectă condițiile neloiale ale societății”. „Am decis că nu vom face cote de gen sau etnie”, explică el.

„Vrem ca fiecare laureat să fie recunoscut pentru că a făcut cea mai importantă descoperire și nu pentru gen sau etnie, iar acest lucru este în concordanță cu spiritul moștenirii lăsate de Alfred Nobel.”

„Am avut seminarii cu sociologi, am avut discuții de grup. Ne-am străduit cu adevărat. Dar, la finalul zilei, acordăm premiile celor care merită cel mai mult, celor care au adus cele mai importante contribuții”. Secretarul general al Academiei Suedeze de Științe amintește, de asemenea, că doar 10% dintre profesorii de științe naturale din Europa de Vest și America de Nord sunt femei, „și sunt și mai puține în Asia”.

Sursa: France Inter

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook