Este vaccinul Moderna mai bun decât cel Pfizer? Sau diferă doar cantitatea de nanoparticule, de trei ori mai mare în primul caz

Este vaccinul Moderna mai bun decât cel Pfizer? Sau diferă doar cantitatea de nanoparticule, de trei ori mai mare în primul caz

Cercetările publicate în ultimele luni semnalează că vaccinul Moderna îl depășește pe cel Pfizer atât în ​​ceea ce privește numărul de anticorpi, cât și prevenirea spitalizărilor, în timp ce un studiu al National Institutes of Health, publicat la începutul acestei luni, constată că vaccinul Moderna a crescut nivelul de anticorpi ai participanților puțin mai mult decât Pfizer și că ambele rapeluri cu ARNm erau cu mult în fața celor de la Johnson&Johnson (J&J).

În lumina tuturor acestor date, este tentant să clasificăm vaccinurile după numele mărcii: Moderna este mai bun decât Pfizer, care este mai bun decât J&J. Dar aceleași cifre sugerează un model diferit: poate ceea ce contează cel mai mult nu este vaccinul pe care îl faci, ci cantitatea de ser.

Este important modul în care vaccinurile diferă în dozarea lor. J&J, cel mai puțin eficient în studii, are o singură doză în seria sa primară; vaccinurile ARNm au două. Deci, oricine a făcut J&J (și nu a primit încă un rapel), a primit jumătate de doză. Comparând Pfizer cu Moderna, observăm o altă diferență: fiecare doză de Pfizer conține 30 de micrograme de ARNm, în timp ce fiecare doză de Moderna conține 100.

„Mai mult vaccin” nu este o ipoteză simplă. În primul rând, dozele de Pfizer și Moderna sunt măsurate în masă de nanoparticule de lipide ARNm; Dozele de J&J sunt măsurate prin numărul de particule inofensive de adenovirus pe care fiecare le conține (aproximativ 50 de miliarde). Nu poți compara nanoparticulele lipidice cu particulele virale, spun experții.

Compararea dozelor de vaccinuri Pfizer și Moderna este mult mai ușoară, deoarece mecanismele lor sunt asemănătoare. Fiecare doză de Moderna furnizează de trei ori mai mult ingredient activ, comparativ cu Pfizer, și pare să inducă un număr mai mare de anticorpi și să conducă la o protecție mai durabilă împotriva infectărilor și spitalizărilor. „Doză mai mare ar putea fi ceea care face diferența în privința eficienței”, spune John Moore, profesor de microbiologie și imunologie la Weill Cornell Medicine.

Cei vaccinați cu Pfizer au primit 60 de micrograme pe o perioadă de trei săptămâni, 200 de micrograme în cazul Moderna, în patru săptămâni – sau 50 de miliarde de particule de J&J într-o singură ședință. Sunt comparații între mere și portocale, cu excepția faptului că trebuie să înghiti mărul dintr-o dată, iar unele dintre portocale sunt mandarine și poți mânca doar câteva felii o dată.

Probabil că nu vom ști niciodată cu siguranță cât de mult diferă vaccinurile în funcție de formulele lor și cât din pricina altor factori. În teorie, cercetătorii ar putea descifra aceste necunoscute prin desfășurarea unor studii controlate randomizate, cu doze puțin mai mari și mai mici din fiecare injecție și cu intervale diferite între administrarea dozelor. Dar, având în vedere că jumătate din populația lumii încă nu a primit nici măcar prima doză de vaccin și sunt deja identificate metode de administrare suficient de bune, nimeni nu va dedica resurse unor astfel de întrebări de finețe.

Sursa: The Atlantic

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook