Președintele ucrainean le cere cetățenilor să se vaccineze împotriva Covid. „Conectează-ți creierul, deconectează rețelele sociale”

Președintele ucrainean le cere cetățenilor să se vaccineze împotriva Covid. „Conectează-ți creierul, deconectează rețelele sociale”

„Le cer tuturor să se deconecteze de la rețelele sociale și să-și conecteze creierul. Trebuie să ne vaccinăm”, spune președintele ucrainean Volodimir Zelensky, referindu-se la informațiile false legate de Covid care circulă pe internet.

„Este singura soluție”, în contextul în care „numărul bolnavilor și morților crește în fiecare zi”, insistă el în timpul unei vizite la Odesa, în sudul țării.

Doar un sfert din populația ucraineană este vaccinată. Campania s-a accelerat însă în ultimele săptămâni, depășind uneori 290.000 de doze administrate zilnic, sub presiunea autorităților publice care au introdus restricții suplimentare în regiunile cele mai afectate.

În ultimele șapte zile, aproape 1,7 milioane de ucraineni au primit o doză, în creștere față de 1,2 milioane în ultimele șapte zile, conform calculelor AFP bazate pe cifre oficiale.

„Rata nu este rea, dar numărul bolnavilor și morților este în creștere în ciuda tuturor lucrurilor, motiv pentru care încă trebuie să grăbim vaccinarea”, crede Zelensky.

Trei vaccinuri – Comirnaty (Pfizer/BioNTech), AstraZeneca și vaccinul chinezesc Coronavac – sunt disponibile în țară, dar mulți ucraineni încă ezită.

Fosta republică sovietică cu aproximativ 40 de milioane de locuitori și un sistem de sănătate publică degradat, a anunțat vineri un nou record al numărului de contaminări – 26.870 de noi infectări în 24 de ore.

În total, aproape 2,9 milioane de cazuri au fost înregistrate în Ucraina de la începutul pandemiei, inclusiv aproape 67.000 de decese.

Sursa: La Libre

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook