Cum se termină pandemia? Primele indicii vin din Marea Britanie

Cum se termină pandemia? Primele indicii vin din Marea Britanie

Finalul crizei Covid pare evident de ceva vreme: în loc să scape complet de SARS-Cov-2, statele se vor obișnui cu el. Cuvântul tehnic pentru un agent patogen pe care suntem obligați să-l acceptăm pe termen nelimitat este „endemic”. Înseamnă că Sars-CoV-2 circulă în populație, provocând focare periodice, dar mai mult sau mai puțin previzibile. Nicio țară nu a intrat în faza endemică; suntem încă în cursa fazei pandemice.

În faza actuală, focarele sunt imprevizibile și puternice. Sunt prea mulți oameni sensibili la virus, fie pentru că nu sunt vaccinați, fie pentru că nu au întâlnit încă varianta Delta, acum dominantă, care se transmite chiar și printre cei complet vaccinați.

La un moment dat, răspândirea virusului va fi favorizată de factori mai blânzi, cum ar fi scăderea treptată a imunității în rândul populației și apariția unor noi variante relativ ușoare. Nimeni nu știe deocamdată când vom intra în faza următoare, deoarece există incertitudini legate de durata perioadei de imunizare la SARS-CoV-2 după infectarea naturală sau vaccinare și despre capacitatea virusului de a genera variante care nu provoacă forme ușoare.

Indicii oferite de Marea Britanie

Un lucru este clar: tranziția la endemicitate va avea loc în momente diferite, în funcție de țară și regiune. Putem crede că Marea Britanie, care are un număr mare de cazuri și rate de vaccinare crescute, s-ar putea număra printre țările care vor face primele pasul către faza endemică – motiv pentru care alte țări o urmăresc îndeaproape.

Delta, care este de aproximativ trei ori mai transmisibilă decât varianta originală plecată din Wuhan, nu a ajuns încă în anumite țări, dar este dominantă în Marea Britanie. Unii oameni de știință cred că Marea Britanie intră acum în valul final și în primăvară va intra în faza endemică.

Alții cred că urmează și alte valuri, chiar și în Marea Britanie. Ele pot fi mai mici decât în ​​trecut, mai ales că vaccinurile au rupt legătura dintre infectări și spitalizări într-o mare măsură.

Apariția altor variante de îngrijorare

Fiecare țară va ajunge în cele din urmă la endemicitate, dar Marea Britanie se îndreaptă foarte repede către acel punct – și va exista inevitabil un cost uman de plătit. A permite virusului să circule, chiar și într-o populație puternic vaccinată, presupune și alte riscuri. „Numărul mare de cazuri din Marea Britanie nu poate decât să crească riscul apariției unor variante de îngrijorare”, spune Robin Thompson de la Universitatea din Warwick.

Încă nu am văzut o variantă a SARS-Cov-2 care să provoace forme grave chiar și la cei complet vaccinați. Virusologul Didier Trono, de la Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne din Elveția, este optimist, dar prudent și crede că SARS-CoV-2 se apropie de limitele capacității sale de adaptare. Deși continuă să apară noi variante – cum ar fi AY.4.2 , care a început recent să se răspândească în Marea Britanie – ele sunt cu puțin mai transmisibile decât Delta, cel mult.

Măsuri ușoare de prevenție

În acest moment, vaccinurile ne protejează individual, nu colectiv. Dar forma pe care o va lua boala endemică va fi modelată colectiv. Viitorul Covid-19 ar putea fi la fel de ușor ca o răceală comună, dar ar putea fi și mai rău. „Nu cred că putem exclude o situație în care Covid, deși este endemic, pune o presiune copleșitoare asupra sistemelor de sănătate timp de câțiva ani”, spune Kucharski.

Pandemia este încă o problemă de acțiune colectivă și depinde de valul care urmează. Indiferent dacă este sau nu unul final, ar trebui să fie întâmpinat cu măști, măsuri ușoare de distanțare acolo unde și când este necesar și o rată mare de administrare a dozelor suplimentare pentru cei care sunt eligibili.

Sursa: The Guardian

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook