Eficacitatea vaccinului Pfizer scade la 47% după șase luni de la administrarea celei de-a doua doze

Eficacitatea vaccinului Pfizer scade la 47% după șase luni de la administrarea celei de-a doua doze

Două doze de vaccin Pfizer/BioNTech sunt eficiente împotriva riscurilor de spitalizare legate de Covid-19 și toate variantele sale timp de cel puțin șase luni, indică un studiu publicat marți, 5 octombrie în revista The Lancet, care confirmă estimările anterioare.

Studiul realizat de Pfizer și rețeaua americană de sănătate Kaiser Permanente a analizat datele medicale a 3,4 milioane de persoane din sudul Californiei, între 4 decembrie 2020 și 8 august 2021. Se pare că eficacitatea vaccinului împotriva riscului de infectare scade în timp, de la 88% în luna următoare inoculării celei de-a doua doze, la 47% după șase luni. Pe de altă parte, vaccinul rămâne 90% eficient împotriva riscului de spitalizare, inclusiv în caz de infectare cu varianta Delta, timp de cel puțin șase luni.

Rezultatele confirmă estimările anterioare emise de Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Statele Unite (CDC) și ale Ministerului Sănătății din Israel, transmite The Lancet. „Studiul nostru confirmă faptul că vaccinurile reprezintă un instrument central în controlul epidemiei și rămân extrem de eficiente în prevenirea formelor severe și a spitalizărilor, inclusiv împotriva Delta sau a altor variante de îngrijorare”, spune Sara Tartof, autorul principal al studiului.

„O analiză specifică a variantelor arată clar că vaccinul este eficient împotriva tuturor tipurilor de variante. Persoanele complet vaccinate care s-au infectat ulterior au făcut-o din cauza pierderii eficacității vaccinului în timp și nu pentru că varianta Delta evită protecția oferită de serul anti-Covid”, menționează Luis Jodar , vicepreședinte al Pfizer.

Cercetătorii recunosc unele inexactități ale studiului: de exemplu, nu au avut date despre purtarea măștii, interacțiunile sociale sau profesia voluntarilor, ceea ce ar putea avea un impact asupra probabilității de a contracta Covid.

Sursa: Le Figaro

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook