Danemarca| Un studiu danez arată că inteligenţa artificială poate fi un aliat eficient în lupta cu Covid-19

Danemarca| Un studiu danez arată că inteligenţa artificială poate fi un aliat eficient în lupta cu Covid-19

Inteligenţa artificială poate să-ţi spună cine e predispus să moară dacă se infectează cu Covid-19.

Cel mai recent studiu al Universităţii din Copenhaga ar putea aduce mari beneficii în procesul de vaccinare. Cercetătorii au dezvoltat modele computerizate care analizează istoricul medical al pacientului. Noile descoperiri pot fi folosite pentru a identifica pacienţii cu risc de a dezvolta forme grave ale bolii și de a ajunge la terapie intensivă.

În același mod se poate realiza o prioritizare mai eficace în procesul de vaccinare. Cercetătorul Mads Nielsen îţi spune cât de important este acest mecanism în sprijinirea medicilor din spitalele Covid.

„Computerul nu va putea înlocui niciodată evaluarea unui medic, dar poate ajuta medicii şi spitalele să vadă simultan mai mulţi pacienţi infectaţi cu COVID-19 şi să stabilească priorităţi permanente” spune Nielsen, cercetător al Departamentului de Informatică de la Universitatea din Copenhaga.

Bărbații în vârstă, cu tensiune arterială crescută, prezintă cel mai mare risc. Cercetătorii au „hrănit” un program de calculator cu date de sănătate de la 3.944 de pacienți danezi infectați cu SARS-Cov-2. Acest lucru a instruit computerul să recunoască tiparele și corelațiile atât în ​​bolile anterioare ale pacienților, cât și în acțiunile lor împotriva COVID-19.

Bolile și factorii de sănătate care potrivit studiului influențează cel mai mult dezvoltarea bolii și nevoia de a fi conectat la un aparat respirator după ce a fost infectat cu COVID-19 sunt, în ordinea priorității: IMC (indicele de masă corporală), vârstă, tensiune arterială crescută, fiind bărbat, neurologic boli, BPOC, astm, diabet și boli de inimă.

Rezultatele studiului demonstrează că inteligența artificială poate, cu până la 90% certitudine, să determine dacă o persoană care nu este încă infectată încă, va muri sau nu din cauza COVID-19, în cazul în care va contracta virusul.

Computerul poate prezice cu o precizie de 80% dacă o persoană spitalizată cu Covid-19 va avea nevoie de un aparat respirator.

„Am început să lucrăm la modelele de asistare a spitalelor, deoarece în timpul primului val se temeau că nu aveau suficiente ventilatoare pentru pacienții de la terapie intensivă. Noile descoperiri ar putea fi folosite și pentru a identifica cu atenție cine are nevoie de vaccin”, explică profesorul Mads.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook