Cum a reușit China să învingă Covid-19 și să revină la normal. „Sistemul chinez este singurul care funcționează”

Cum a reușit China să învingă Covid-19 și să revină la normal. „Sistemul chinez este singurul care funcționează”

Chinezii au reușit să controleze Covid-19 până la punctul în care acesta nu mai circulă. Ocazional, apare câte o contaminare, dar nu a existat al doilea val. Testul decisiv a avut loc acum două săptămâni, când 600 de milioane de chinezi au călătorit, în timpul Săptămânii de Aur, pentru a sărbători ziua națională. „Toate trenurile și avioanele erau pline, iar autostrăzile erau aglomerate. A fost o adevărată migrație, dar statisticile nu au mers într-o direcție greșită”, spune Dirk Van Laer, un belgian expatriat în China, care a fondat o companie de îmbrăcăminte în urmă cu zece ani. El produce și furnizează costume și măști medicale peste tot în lume.

Fiecare călător în carantină, timp de două săptămâni

Sună incredibil, dar în leagănul epidemiei virusul pur și simplu a dispărut. Cele câteva cazuri care încă apar sunt detectate în rândul călătorilor care intră în țară. Dar aceste infectări sunt imediat controlate. „Oricine intră în China din străinătate este pus în carantină timp de două săptămâni, pe cheltuiala proprie, într-un hotel desemnat de guvern. Mâncarea este livrată la ușă și, printr-o aplicație, persoana trebuie să raporteze zilnic temperatura. Nimeni nu scapă. Oricine ajunge la aeroport este ridicat și dus la hotel”.

„Este extrem de strict? Nu, este extrem de liniștitor ”, spune Van Laer. „Viața a revenit la normal, totul este liber, poți face ce vrei. Am călătorit în toată China în ultima lună. În aeroporturi, temperatura este măsurată, iar în hoteluri, un cod QR trebuie scanat pe o aplicație. Indică unde ai fost înainte. Dacă te-ai aflat într-o zonă în care a existat un caz de infectare, primești culoarea roșie în aplicație. Dar am avut doar verde până acum. Masca este obligatorie numai în taxiuri și transportul public în comun. Nu există nicio obligație în magazine și restaurante. În mall ți se cere să porți mască, dar în majoritatea locurilor nu trebuie”.

O abordare drastică

La Beijing, tinerii pot sta din nou aproape unul de celălalt la concerte, iar mersul la un bar cu prietenii nu mai este o problemă. China a eliminat virusul cu o abordare drastică. „În iulie, am avut un focar la o companie de prelucrare a peștelui. Un bărbat infectase 60 de persoane. Apoi au pus imediat în carantină un cartier întreg și au testat locuitorii orașului. În cinci zile, au testat cei 6 milioane de cetățeni. Acest lucru s-a întâmplat în mai multe piețe ale orașului, unde au fost colectate și testate probe de la cinci persoane. Dacă un eșantion a fost pozitiv, toate cele cinci persoane au fost retestate separat. În cele din urmă, au fost găsite 90 de cazuri pozitive”.

De ce au reușit în China? „Dacă se decide ceva aici, intră în vigoare în următorul minut. O parte decide ce trebuie făcut. Și ai buget nelimitat. Și apoi există mentalitatea oamenilor. Dacă ceva este impus unui chinez, el nu găsește imediat o ieșire. Europeanul găsește întotdeauna o portiță. Restaurante închise? Vom petrece în alta parte. Aici nu se întâmplă nimic asemănător. Oamenii constituie un grup. Dacă grupul este bine, individul este bine”.

Ce trebuie îmbunătățit la noi? „Trebuie doar să fie mult mai strict. Toată lumea trebuie să respecte regulile mult mai strict. Trebuie să mergi până la zero și de acolo poți stinge cu ușurință orice foc. Aplatizarea curbei? Nu va funcționa. Dacă acordați virusului spațiu, acesta va reveni. Un alt punct: toate aceste măști de casă sunt deseori inutile. Țesătura unei cămăși nu oprește un virus, ceea ce oferă un fals sentiment de siguranță. Mă tem că oamenii sunt slab protejați. Numai dacă puneți un filtru bun în aceste măști de casă, are vreun sens. În China se folosesc doar măști chirurgicale de unică folosință făcute profesional”.

Sănătatea publică mai întâi, apoi viața privată

Potrivit lui Van Laer, în Europa ar trebui să lăsăm sănătatea publică să primeze în fața vieții private. „Monitorizarea contactelor este 100% automatizată în China. Dacă dorești să socializezi, trebuie să utilizezi aplicația. La Carrefour, într-un restaurant sau dacă dorești să iei un taxi, trebuie să scanezi codul QR. Aplicația ține evidența traseului tău. De exemplu, dacă s-a depistat o infecție în magazinul meu, primesc un mesaj. În Europa, oamenii invocă confidențialitatea pentru a pune capăt acestui sistem, aici nu credem că este o problemă. Nu facem nimic greșit, de ce această aplicație nu ar ține evidența locației noastre? În martie, am primit un mesaj în aplicație care indica faptul că există o infectare la 600 de metri de casa noastră. Toate magazinele de pe stradă au fost dezinfectate și locuitorilor din vecinătate li s-a permis să facă cumpărături în fiecare zi, doar o persoana din familie.

„Sistemul chinez este singurul care funcționează. Puteți distruge HoReCa și industria divertismentului. Dar asta nu face ca virusul să dispară”, concluzionează Dirk Van Laer.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook