Covid-19| Varianta braziliană suferă noi mutații care o pot face rezistentă la vaccinuri

Covid-19| Varianta braziliană suferă noi mutații care o pot face rezistentă la vaccinuri

Varianta braziliană a coronavirusului (P1), care provoacă un nou val Covid-19 în țara latino-americană și se extinde în statele din toată lumea, suferă mutații care ar putea să o ajute să evite acțiunea anticorpilor, potrivit oamenilor de știință care studiază virusul. Cercetările efectuate de institutul de sănătate publică Fiocruz asupra variantelor care circulă în Brazilia au descoperit mutații la proteina spike a virusului.

Schimbările, spun oamenii de știință, ar putea face virusul mai rezistent la vaccinuri – care vizează proteina spike – cu implicații potențial grave pentru severitatea focarelor.

„Considerăm că este un alt mecanism de evadare pe care virusul îl creează pentru a se sustrage răspunsul anticorpilor”, a declarat Felipe Naveca, unul dintre autorii studiului realizat în orașul Manaus, unde se crede că a apărut varianta P1.

Mutații similare cu varianta sud-africană

Naveca spune că modificările par să fie similare cu mutațiile observate la varianta și mai agresivă, cea sud-africană, împotriva căreia vaccinurile au eficacitate substanțial redusă.

„Este deosebit de îngrijorător, deoarece virusul continuă să accelereze în evoluția sa”, a adăugat el.

Studiile au arătat că varianta P1 este de 2,5 ori mai contagioasă decât coronavirusul original și mai rezistentă la anticorpi.

Marți, Franța a suspendat toate zborurile către și dinspre Brazilia, în încercarea de a preveni răspândirea variantei, iar cea mai mare economie din America Latină devine din ce în ce mai izolată.

Un nou val major

Varianta, care a devenit rapid dominantă în Brazilia, este considerată a fi un factor important al celui de-al doilea val masiv care a dus numărul de decese al țării la peste 350.000 – al doilea cel mai mare bilanț din lume, după Statele Unite.

Focarul din Brazilia afectează tot mai mult persoanele tinere. Datele din spitale arată că, în martie, mai mult de jumătate dintre pacienții aflați în terapie intensivă aveau vârsta de 40 de ani sau mai puțin.

Pentru Ester Sabino, om de știință de la facultatea de medicină a Universității din Sao Paulo, care a condus prima secvențiere a genomului coronavirusului în Brazilia, mutațiile variantei P1 nu sunt surprinzătoare, având în vedere ritmul rapid de transmitere.

„Dacă există un nivel ridicat de transmisie, așa cum se întâmplă în prezent în Brazilia, riscul de noi mutații și variante crește”, spune ea.

Până în prezent, vaccinurile, precum cele dezvoltate de AstraZeneca și Sinovac din China, s-au dovedit eficiente împotriva variantei braziliene. Dar Sabino spune că mutațiile suplimentare ar putea periclita acțiunea serurilor.

„Este o posibilitate reală”, spune ea.

Sursa: Reuters

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook