Brazilia| Majoritatea pacienților Covid aflați la terapie intensivă au sub 40 de ani

Brazilia| Majoritatea pacienților Covid aflați la terapie intensivă au sub 40 de ani

Încă un semn că epidemia de coronavirus din Brazilia a scăpat total de sub control. Duminică, coordonatorul unui studiu al Asociației braziliene de terapie intensivă a dezvăluit că majoritatea pacienților internați la terapie intensivă au sub 40 de ani. Sunt mai mult de 11.000 în spitale, sau 52,2% din totalul celor internați în secțiile ATI cu Covid, precizează dr. Ederlon Rezende.

Tinerii reprezentau doar 14,6% din total la începutul pandemiei, acum un an și 45% în intervalul septembrie 2020 – februarie 2021, potrivit aceluiași studiu. „Formele ușoare ale bolii erau predominante și pacienții nu aveau nevoie de terapie intensivă”, spune dr. Rezende. „O astfel de creștere, având în vedere și grupa de vârstă, este semnificativă”.

Pacienți mai tineri și mai grav bolnavi

Majoritatea persoanele peste 80 de ani – care constituie acum doar 7,8% dintre pacienții Covid de la terapie intensivă – sunt acum vaccinate. Cei mai tineri sunt mai expuși, fie pentru că sunt mai activi, fie pentru că se cred mai puțin vulnerabili, potrivit studiului AMIB. În cele din urmă, varianta braziliană a virusului, numită P1, este, potrivit experților, principala cauză a creșterii spectaculoase a numărului de decese, în martie.

„Pacienții mai tineri, fără comorbidități, vin cu forme mai grave la terapie intensivă”, a spus dr. Rezende.

O treime dintre pacienții de la terapie intensivă nu au combidități

Numărul pacienților cu Covid-19 care ajung la terapie intensivă fără a avea alte boli a atins, în martie, aproape o treime din total (30,3%), conform studiului. Brazilia a înregistrat 66.500 de decese Covid în martie, mai mult decât dublu față de recordul anterior, din iulie 2020.

Sursa: 20 minutes

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook