Covid-19| Vaccinații se infectează într-o proporție asemănătoare cu nevaccinații, arată un studiu israelian. Implementarea certificatului verde pare nejustificată

Covid-19| Vaccinații se infectează într-o proporție asemănătoare cu nevaccinații, arată un studiu israelian. Implementarea certificatului verde pare nejustificată

Un studiu aflat încă în faza de evaluare (preprint) descrie o analiză bazată pe datele publicate pe 1 noiembrie 2021 de Ministerul israelian al Sănătății (MOH) cu privire la impactul revenirii israelienilor în țară tranzitând aeroportul național. Acolo, toate persoanele vaccinate și nevaccinate trebuie să testeze, ceea ce permite o evaluare mai obiectivă atât a eficacității rapelului, cât și a Green Pass-ului, în prevenirea infectărilor.

Datele includ numărul de persoane vaccinate și nevaccinate și numărul de cazuri Covid-19 identificate în fiecare grup. Ele reflectă definițiile modificate ale statutului de vaccinat și nevaccinat după campania de vaccinare cu a treia doză Pfizer din Israel (august-octombrie). Pentru a-și menține statutul de vaccinat și în special valabilitatea certificatului verde, israelienii care au primit primele 2 doze în urmă cu mai mult de 6 luni au fost obligate să facă un rapel.

În consecință, noua catalogare se face astfel:

Vaccinat:

-Cei care au primit a 3-a doză (rapel) cu mai mult de 7 zile în urmă.

-Cei care au primit 2 doze acum cel puțin 7 zile, dar cu mai puțin de 6 luni în urmă.

-Cei care și-au revenit după ce a fost testați pozitiv (PCR) sau care demonstrează că s-au recuperat printr-un test serologic efectuat în ultimele 6 luni și au primit 1 doză cu mai mult de 7 zile în urmă.

Nevaccinat:

-Oricine nu a primit 2 doze în urmă cu cel puțin 7 zile.

-Oricine a primit a doua doză cu mai mult de 6 luni în urmă.

Analiza sugerează că rata de pozitivitate (numărul de cazuri împărțit la numărul de teste) în rândul celor vaccinați, în perioada august-octombrie, este de numai 1,54 ori mai mică decât cea din grupul nevaccinat. 

Mai precis, comparativ cu grupul nevaccinaților, grupul vaccinaților are o rată de pozitivitate semnificativ mai mare în luna august, apoi în septembrie arată o rată de pozitivitate de 3,45 ori mai mică (protecție relativă de 71%), cifră care scade la 2,66 (protecție 62%) în luna octombrie.

Analiza sugerează că protecția relativă a vaccinului de rapel împotriva infectării este probabil să fie semnificativ mai mică decât estimările inițiale de 10-11 ori (peste 90%) raportate de Ministerul Sănătății, probabil aproximativ 60% în cel mai bun caz.

Acest lucru implică, de asemenea, că numărul absolut de persoane infectate din grupul vaccinaților va fi cel puțin la fel de mare ca cel din grupul nevaccinaților, ceea ce ridică îngrijorări serioase că noul Green Pass este ineficient în prevenirea răspândirii infectării și ar putea expune persoanele vulnerabile.

Având în vedere politica Green Pass, rezultatele studiului ridică preocupări majore cu privire la măsura care pare să nu aibă o justificare epidemiologică solidă. Rețineți că majoritatea adulților din Israel sunt vaccinați. Nivelul actual de protecție al vaccinului de rapel împotriva infectării este probabil să fie de aproximativ 60%, în cel mai bun caz (probabil mai mic) și pare să fie deja în scădere.

Asta înseamnă că la fel de mulți indivizi vaccinați ar putea fi infectați și pot apoi transmite virusul, dacă nu sunt testați. Rezultă că politica Green Pass nu numai că nu facilitează protecția împotriva infectării, dar ar putea chiar să aibă un impact advers și să sporească răspândirea, inclusiv în rândul persoanelor cu risc ridicat.

Limitări ale studiului

Acest studiu are mai multe limitări. În primul rând, studiază indivizi care au călătorit în afara Israelului și au revenit. Este posibil ca acest segment al populației să fie diferit de masa cetățenilor, din punct de vedere al distribuției pe vârstă și al caracteristicilor socioeconomice.

În al doilea rând, nu este cunoscut tipul de certificat verde deținut de persoanele care se întorc în Israel (adică dacă au primit doza suplimentară, a 2-a doză recent sau au trecut prin boală).

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook