Companiile Pfizer, BioNTech și Moderna au un profit cumulat de peste 1.000 de dolari pe secundă, arată un studiu al People’s Vaccin Alliance

Companiile Pfizer, BioNTech și Moderna au un profit cumulat de peste 1.000 de dolari pe secundă, arată un studiu al People’s Vaccin Alliance

Nu toată lumea se confruntă cu criza. Companiile Pfizer, BioNTech și Moderna realizează un profit combinat de 65.000 de dolari pe minut datorită vaccinurilor anti-Covid, potrivit unui studiu al People’s Vaccine Alliance, care militează pentru o mai bună distribuție a vaccinurilor în întreaga lume. Grupurile farmaceutice fac bani prin vânzarea majorității dozelor către țările bogate, în detrimentul națiunilor mai puțin dezvoltate, care rămân foarte slab vaccinate.

Conform calculelor realizate pe baza rezultatelor publicate de companii, cele trei companii vor realiza în acest an profituri înainte de impozitare de 34 de miliarde de dolari, sau mai mult de 1.000 de dolari pe secundă, 65.000 de dolari pe minut sau 93,5 milioane de dolari pe zi. Pfizer, BioNTech și Moderna adoptă o strategie diferită față de AstraZeneca și Johnson & Johnson, care în prezent își vând vaccinurile la preț de producție.

Nou apel pentru ridicarea brevetelor

„Este indecent. Câteva companii realizează profituri de milioane de dolari pe oră, când doar 2% dintre cetățenii țărilor cu venituri mici sunt complet vaccinați împotriva Covid-19”, spune Maaza Seyoum, de la filiala africană a People’s Vaccin Alliance.

Alianța critică, de asemenea, faptul că, în ciuda finanțării publice de peste 8 miliarde de dolari, Pfizer, BioNTech și Moderna au respins toate apelurile de a transfera formulele vaccinurilor către producătorii din țările cu venituri mici, „o măsură care ar putea crește oferta globală, ar scădea prețurile și ar putea salva milioane de vieți.”

People’s Vaccin Alliance îndeamnă giganții farmaceutici să ridice imediat brevetele care protejează vaccinurile anti-Covid, printr-o inițiativă a Organizației Mondiale a Comerțului, în jurul căreia continuă negocierile.

Sursa: LCI

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook