Doza trei a vaccinului anti-Covid duce eficiența împotriva infectărilor simptomatice la 90%, arată datele din Marea Britanie

Doza trei a vaccinului anti-Covid duce eficiența împotriva infectărilor simptomatice la 90%, arată datele din Marea Britanie

În septembrie 2021, guvernul Marii Britanii a introdus un program de rapel (doza trei) care vizează persoanele peste 50 de ani și pe cele vulnerabile. Indivizilor li s-a oferit fie o doză completă de Pfizer/BioNTech, fie o jumătate de doză de Moderna, indiferent de vaccinul primit inițial.

Noile date din Anglia arată că a treia doză a crescut eficacitatea vaccinului împotriva infectării simptomatice de la 44% la 93% pentru cei vaccinați inițial cu AstraZeneca și de la 62,5 la 94% pentru cei vaccinati cu Pfizer.

Este primul studiu care oferă dovezi solide ale impactului clinic produs de doza trei, indiferent dacă anterior s-a administrat AstraZeneca sau Pfizer – și se adaugă datelor israeliene legate de eficacitatea dozei suplimentare cu vaccinuri ARNm.

Studiul a comparat statutul de vaccinare al adulților simptomatici de peste 50 de ani, testați pozitiv la un test PCR, cu statutul de vaccinare al indivizilor care au raportat simptome, dar au avut un test SARS-Cov-2 negativ.

Eficacitatea dozei de rapel Pfizer, comparativ cu cei care au primit doar 2 doze, a fost de 87,4% la cei la care vaccinul initial a fost Astrazeneca și 84,4% unde Pfizer a fost folosit initial.

În analiza care a folosit nevaccinații drept comparație, eficacitatea a 2 doze de AstraZeneca sau Pfizer la mai mult de 20 săptămâni după administrare a fost 44,1%, respectiv 62,5%.

Studiile sugerează că rapelul oferă niveluri foarte ridicate de protecție împotriva bolii simptomatice, cel putin pe termen scurt.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook