Epidemiologul suedez Anders Tegnell își laudă strategia anti-Covid. „Poate nu suntem cei mai buni, dar sigur nu suntem cei mai slabi”

Epidemiologul suedez Anders Tegnell își laudă strategia anti-Covid. „Poate nu suntem cei mai buni, dar sigur nu suntem cei mai slabi”

Suedia nu mai iese în evidență în privința gestionarea epidemiei, potrivit epidemiologului șef al țării, care a susținut abordarea sa unică în faza incipientă a crizei. Națiunea scandinavă se pregătește acum pentru o creștere a numărului de noi cazuri și spitalizări. Anders Tegnell spune pentru Financial Times că numărul mare de cazuri înregistrat în țările vecine, ca Danemarca sau Germania, în special în rândul celor nevaccinați, este „cu siguranță îngrijorătoare și luăm asta cu adevărat în serios”.

Dar arhitectul politicii fără izolare a subliniat că Suedia a avut unul dintre cele mai scăzute niveluri de exces de mortalitate din Europa, în timp ce, în ceea ce privește alte restricții, ele au fost mai aproape de medie.

„Avem doi ani de experiență în această strategie, iar Suedia nu se remarcă cu adevărat. Poate nu suntem cei mai buni, dar cu siguranță nu suntem cei mai slabi. Asta aud acum: cât de bine au făcut toate aceste [măsuri] draconice?”

Strategia lui Tegnell în stadiul incipient al crizei se confruntă cu critici tot mai dure în Suedia. Comisia oficială care investighează răspunsul țării a criticat reacția lentă de la începutul anului 2020 și a remarcat că Suedia a lăsat virusul să se răspândească mai repede decât alte țări nordice.

Încă există critici

Mattias Karlsson, fost lider al populiștilor democrați din Suedia, a declarat pentru Financial Times că Tegnell a greșit „complet” în mai multe aspecte și că judecata asupra lui va fi „foarte dură”. „În special în faza incipientă a pandemiei au fost multe lucruri pe care le-am fi putut face, care ar fi făcut diferența.”

Dar Tegnell nu își cere scuze. El a subliniat că „Suedia s-a închis enorm”, în ciuda lipsei unui blocaj oficial. A avut străzi goale în mare parte din 2020 și aproape niciun caz de gripă și alte boli respiratorii, deoarece oamenii au lucrat de acasă și au evitat călătoriile și contactul social, spune el.

„Nu știu ce fel de lucruri au făcut diferența. Încă ne străduim să înțelegem. Unele măsuri funcționează în unele locuri, dar este foarte dificil să vezi un model clar”, a adăugat el.

Rata actuală de infectare a Suediei este mai mică decât în cea mai mare parte din Europa Centrală și de Est, dar mai mare decât Franța, Spania și Italia. Tegnell subliniază că Suedia tinde să înregistreze o reapariție a cazurilor mai târziu decât alte țări și crede cu tărie că accelerarea recentă va continua în lunile următoare.

Sursa: Financial Times

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook