Covid-19| Unul din trei pacienți are simptome pe termen lung, timp de câteva săptămâni sau luni de la externare

Covid-19| Unul din trei pacienți are simptome pe termen lung, timp de câteva săptămâni sau luni de la externare

Cel puțin unul din trei pacienți rămâne cu sechele pe termen lung după ce a fost spitalizat cu Covid-19, cu leziuni ale diferitelor organe și probleme psihologice, arată un meta-studiu publicat luni în Nature Medicine. Articolul, care rezumă diverse studii de cercetare publicate recent pe această temă, indică oboseala, dificultățile de respirație, anxietatea, depresia și stresul posttraumatic ca fiind cele mai frecvente simptome ale pacienților cu „Covid pe termen lung”.

Datele disponibile, spun cercetătorii, indică o urgență de sănătate publică subestimată, iar guvernele ar trebui să acorde mai multă atenție și să se gândească la modalități de a face față situației.

„Având în vedere că milioane de oameni sunt infectați cu SARS-CoV-2 la nivel global, costul pe termen lung al aspectelor fizice, cognitive și mentale ale sănătății sunt încă puțin cunoscute”, spune autorul principal al cercetării, Kartik Sehgal, oncolog la Dana-Farber Cancer din cadrul Boston Institute.

„Este posibil să fie doar vârful aisbergului”

Formele severe de Covid-19 afectează plămânii pacienților – lăsându-i pe mulți cu probleme respiratorii pe termen lung – dar studiile arată că virusul atacă și alte organe și provoacă o varietate de complicații, inclusiv boli cardiovasculare și inflamații cronice.

Sehgal și colegii săi au analizat nouă studii desfășurate în Europa, Statele Unite și China și au constatat că mai mulți pacienți au raportat multiple probleme legate de diverse organe la câteva luni după ce au fost externati din spital.

În general, au descoperit că 30% dintre pacienții studiați au raportat cel puțin un simptom, cum ar fi oboseală, dificultăți de respirație și afecțiuni psihiatrice.

Un studiu efectuat în Italia pe 143 de pacienți a constatat că aproape 90% au raportat simptome persistente la 60 de zile după ce s-au recuperat după infectarea inițială cu SARS-Cov-2.

Cele mai frecvente simptome au fost oboseală (53,1%), dificultăți de respirație (43,4%), dureri articulare (27,3%) și dureri toracice (21,7%).

În total, mai mult de jumătate dintre pacienți au prezentat simptome multiple la două luni după părăsirea spitalului.

Trei studii din Franța, Marea Britanie și China au arătat că între 25 și 30 la sută dintre pacienți au raportat tulburări de somn la câteva săptămâni după recuperare.

– „Nevoile medicale nu se opresc” –

Rezultatele privind sănătatea mintală au fost la fel de îngrijorătoare. Într-un grup de 402 de supraviețuitori din Italia, la o lună după ce au fost spitalizați, 56% au dat rezultate pozitive pentru cel puțin o afecțiune psihiatrică, cum ar fi PTSD (stres post-traumatic), depresie sau anxietate.

Autorii spun că aproximativ 30% dintre pacienți au dezvoltat PTSD după ce au fost spitalizați cu Covid-19.

„Este important să nu uităm de efectele asupra sănătății mintale ale Covid pe termen lung, având în același timp grijă de simptomele fizice, deoarece acestea pot fi ușor ratate”, a spus Sehgal, care este, de asemenea, instructor la Harvard Medical School.

El spune că speră ca cercetarea să atenționeze asupra faptului că supraviețuirea după Covid-19 nu este neapărat un rezultat satisfăcător pentru sănătate.

„Deși prevenirea deceselor rămâne cel mai important obiectiv, este de asemenea important să recunoaștem morbiditatea multi-organică a Covid-19”, a spus el.

„Nevoile medicale ale pacienților cu Covid-19 nu se opresc în momentul externării și, de asemenea, nu se opresc nici după trei până la patru săptămâni”.

Sursa: France24

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook